Άγκυρα: «Μαχητικά Sukhoi η επόμενη επιλογή μας εάν καταρρεύσει η συμφωνία για τα F-35»

0
9

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας  δήλωσαν πως εάν οι ΗΠΑ εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα του F-35 τότε η Άγκυρα θα στραφεί προς την αγορά των ρωσικών μαχητικών.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε το F-35 χωρίς να υπάρχει αντικαταστάτης», δήλωσε Τούρκος ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας στο  Defense news, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι για τις υποψήφιες εναλλακτικές επιλογές, καθώς αυτό, όπως είπε, «θα απαιτήσει διεξοδική τεχνολογική, οικονομική και πολιτική διαπραγμάτευση».

Ένας άλλος όμως Τούρκος στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε πως σε αυτή την περίπτωση η ε4πιλογή ρωσικοί μαχητικού, έρχεται ως η φυσική επιλογή για την Τουρκία.

«Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είναι η πρώτη επιλογή εάν οι Αμερικανοί εταίροι και σύμμαχοί μας συμπεριφερθούν με ένα μη-συμμαχικό τρόπο αμφισβητώντας ευθέως τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του F-35», σημείωσε.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν πλέον ξεκαθαρίσει τη θέση τους:

«Κανένα F-35 δεν θα φτάσει σε τουρκικό έδαφος εάν η Τουρκία προχωρήσει στην προμήθεια των S-400. Το ίδιο θα συμβεί και με την βιομηχανική συμμετοχή της Τουρκίας: Η παραγωγή μερών του μαχητικού και τα προγράμματα συντήρησης και υποστήριξης του μαχητικού, όλα αυτά θα διακοπούν αμέσως, βγάζοντας εκτός του προγράμματος όλες τις τουρκικές εταιρείες», είχε αναφέρει ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών σε σχετικό υπόμνημά της.

Στις 10 Απριλίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε πει σχετικά:

«Υπάρχει το F-35, αλλά υπάρχουν και άλλα αεροσκάφη από την Ρωσία. Εάν δεν γίνει δυνατή η παράδοση των F-35 τότε θα αγοράσουμε παρόμοιων δυνατοτήτων μαχητικά από άλλες χώρες, και αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε το δικό μας μαχητικό 5ης γενιάς».

Τις ελπίδες τους στον Τραμπ

Δύο μήνες πριν από την παράδοση των πρώτων S-400 στην Τουρκία, ομάδα ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων μετέβη αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με μία αναπάντεχη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

«Έχουμε ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μία πιο θετική συμπεριφορά από το Κογκρέσο», δήλωσε ένας εκ των ανώτατων αξιωματούχων στο Reuters. Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών – και γαμπρού του Τούρκου προέδρου – Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αν και ελάχιστα από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

pronews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ