Άγκυρα προς Αθήνα: «Μην περιορίζετε την ατζέντα – Θα μιλήσουμε για όλα εκτός του Κυπριακού»

0
13

Η εγκατάλειψη της Κύπρου από την Αθήνα αποθράσυνε εντελώς την Άγκυρα η οποία ζητάει το Κυπριακό να διαχωριστεί εντελώς από τα ελληνοτουρκικά, σα να μην πρόκειται στην περίπτωση Ελλάδας-Κύπρου για «δύο κράτη ένα έθνος»  (επιχείρημα που όμως η Άγκυρα επικαλείται όταν πρόκειται για τις σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν) και θα πρέπει η Αθήνα να αγνοήσει την επιθετική ενέργεια της Άγκυρας να προσαρτήσει τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο.

Την ίδια στιγμή απαιτεί από την Αθήνα να «μην περιορίζει» την ατζέντα των συνομιλιών, δηλαδή δεν θα είναι μόνο για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα πρέπει να διαχωριστούν από το Κυπριακό, ανέφερε, η κορυφαία σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Γκουλνούρ Αϊμπέτ, σε συνέντευξή της.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να αγνοηθούν, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας πως «νομίζουν ότι επειδή ανήκουν στην Ε.Ε. μπορούν να γλιτώνουν από καταστάσεις».

Η σύμβουλος του Τούρκου προέδρου επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας πως εξελίχθηκε σε «όμηρο της Κύπρου» στο ζήτημα της Λευκορωσίας και την επέκτασή του στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τις οποίες ανέφερε ακόμη πως «δεν υπάρχει καμία νομική βάση επιβολής τους στην Αγκυρα από την Ε.Ε.».

Συνεχίζοντας δε, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι οι Βρυξέλλες «στριμώχτηκαν από τις μαξιμαλιστικές ελληνικές θέσεις», ενώ, σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας, ανέφερε ότι «η πρόθεση της Ελλάδας να περιορίσει την ατζέντα δεν αποτελεί υγιές βήμα».

Η επιλογή της Άγκυρας να θέσει εκτός συνομιλιών το Κυπριακό δεν είναι τυχαία. Έγινε αμέσως μετά την προσάρτηση των Βαρωσίων διότι έχει πάρει την απόφασή της για δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στο ίδιο νησί εκτός εάν η Λευκωσία αποφασίσει να «αυτοκτονήσει» μόνη της και προχωρήσει σε «αυτοκατάλυση» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ