Άνθρωποι στην Εξορία. Μια έκθεση στην Κολωνία.

0
4
Γυναίκες από την Τουρκία στην εξορία
Αυτές οι φωτογραφίας γυναικών από την Τουρκία, που ζούσαν εξόριστες, τραβήχτηκαν το 1977. Αποτελούν μέρος ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ της Νιλ Γιάλτερ, μιας ανατρεπτικής και πολυδιάστατης καλλιτέχνιδας που είναι επηρεασμένη από το φεμινιστικό κίνημα. Η ίδια γεννήθηκε το 1938 στο Κάιρο, μεγάλωσε στο Παρίσι και έζησε στις ΗΠΑ. Το Μουσείο Λούντβιχ της Κολωνίας τής αφιερώνει τη νέα του έκθεση.
Αόρατες φυλακισμένες
Στις αρχές της δεκαετίας του ´70 η Νιλ Γιάλτερ πέρασε ένα μεγάλο διάστημα κοντά σε νομάδες της Ανατολίας. Έμαθε τα πάντα για τη θέση των γυναικών στα νομαδικά φύλα. Οι γυναίκες νομάδες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τις σκηνές παρά μόνο όταν το θέλουν οι άνδρες ή όταν πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο μέρος. Η εικαστικός τις προσεγγίζει ως «αόρατες» γυναίκες.
Γυναίκες στον δημόσιο χώρο
Η Νιλ Γιάλτερ ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης σε δρόμους μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο για τις εξόριστες γυναίκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Στη Βιέννη η ίδια δέχθηκε επίθεση για τα συνθήματα και τις αφίσες της, στο Μουμπάι από την άλλη οι αφίσες της έμειναν κρεμασμένες για εβδομάδες.
Μια ζωή στην καταπίεση
Η σειρά βίντεο, φωτογραφιών και σκίτσων με τίτλο «Rahime» εστιάζει σε γυναίκες κουρδικής καταγωγής από την Τουρκία. Σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις πολλές εξ αυτών καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες για τη δύσκολη ζωή τους στην Τουρκία. Δεν ζουν μια κανονική ζωή, δεν μπορούν καν να μάθουν ελεύθερα τη γλώσσα τους, τα κουρδικά.
Προσωρινή στέγη
Μια άλλη σειρά φωτογραφιών είναι αφιερωμένη στις φτωχογειτονιές ανά τον κόσμο, όπου έβρισκαν καταφύγιο εξόριστοι άνθρωποι τη δεκαετία του ’70. Εστιάζοντας σε καθημερινά αντικείμενα προσπαθεί να καταγράψει τον τρόπο ζωής όλων αυτών των ανθρώπων που κλήθηκαν να κάνουν μια νέα αρχή σε ξένες πατρίδες, συνήθως σε αφιλόξενα προάστια μεγαλουπόλεων.

Deutsche Welle

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ