Έξι ερωτήματα απ’ την Έφη Αχτσιόγλου προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

0
9

Να αποσαφηνίσει τα σχέδια του για το ασφαλιστικό σύστημα, δεδομένων των δηλώσεων του για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώην υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου.

Αφορμή για την παρέμβαση της πρώην υπουργού στάθηκε σημερινό δημοσίευμα της Αυγής που κάνει λόγο για «Ριφιφί» 75 δισ. ευρώ και όπου αναφέρεται ότι το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει τη μεταφορά από το ΕΤΕΑΕΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), τη συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2020 – 2045).

Σύμφωνα με την Αυγή πρόκειται για σχέδιο «πλήρους ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης», που μάλιστα αποτελεί πρωτόγνωρο πείραμα, καθώς δεν περιορίζεται απλώς στην εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά προβλέπει την εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Η κ. Αχτσιόγλου ρίχνει λοιπόν το γάντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τον καλεί να δώσει σαφείς απαντήσεις σε έξι κομβικά ερωτήματα, καθώς, όπως σημειώνει, «σήμερα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάποια ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση».

«Τα στοιχεία αυτά, όχι απλώς επιβεβαιώνουν το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά του προσδίδουν μάλιστα και υποχρεωτικό χαρακτήρα», επισημαίνει στη δήλωσή της η πρώην υπουργός.

Έτσι, του απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

«1. Γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός του απέφυγε απολύτως συνειδητά να μιλήσει για το σχέδιό του για την κοινωνική ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που δήλωσε ότι προτίθεται να καταργήσει το σημερινό ασφαλιστικό; Με τι επιθυμεί να το αντικαταστήσει;

2. Επιμένει στο σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

3. Εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;

4. Εγγυάται και με ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισμένων;

5. Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου του για τον κρατικό προϋπολογισμό;

6. Προτίθεται να κάνει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;»

 

efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ