Έρευνα κατά στέλεχους του ΚΚ Κίνας επειδή τόλμησε να επικρίνει τον πρόεδρο Σι για την πανδημία

0
5

Υπό έρευνα τέθηκε ένα εξέχον στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει και να επικρίνει τους χειρισμούς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ γύρω από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού που κατέληξε σε πανδημία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press πρόκειται για τον Ρεν Τσικιάνγκ, πρώην επικεφαλής του κρατικού ομίλου ακινήτων Huayuan Group και μέλος του ΚΚΚ που έγινε γνωστός για το ότι έθιξε ευαίσθητα θέματα όπως η λογοκρισία του Τύπου στην Κίνα.

Τώρα ο Τσικιάνγκ ερευνάται με την υποψία της «σοβαρής παραβίασης της πειθαρχίας και του νόμου», αναφέρει μια ανακοίνωση της ελεγκτικής αρχής του κόμματος.

Ο Τσικιάνγκ έχει εξαφανιστεί από την δημόσια σφαίρα από τα μέσα Μαρτίου αφότου δημοσίευσε στο δικαδίκτυο μια έκθεση που ασκούσε κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας για το ξέσπασμα του ιού, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα.

Κι ενώ οι αριθμοί που δημοσιεύει η Κίνα δείχνουν υποχώρηση της κρίσης στη χώρα, έχουν μολυνθεί πάνω από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και το μεγαλύτερο μέρος του έχει τεθεί σε καραντίνα.

Το κυβερνών κόμμα της Κίνας στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο Τσικιάνγκ τίθεται υπό έρευνα, αλλά δεν αναφέρει λεπτομέρειες και δεν κάνει νύξη στο άρθρο που ενόχλησε ή σε προηγούμενες δηλώσεις του.

Έκτοτε το επίμαχο άρθρο λογοκρίθηκε και «κατέβηκε» από το ίντερνετ, το μοναδικό μέσο όπου οι Κινέζοι μπορούν να εκφράζονται με ένα στοιχειώδη βαθμό ελευθερίας, πάντα υπό το άγρυπνο μάτι των λογοκριτών του κόμματος.

Ο Τσικιάνγκ, γόνος πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο κόμμα και πρώην στρατιωτικός, θεωρείτο από πολλούς ότι είχε κάποιου είδους ασυλία από τυχόν δίωξη. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή για τον πρόεδρο Σι ασκώντας κριτική στην προσωπική του ηγεσία είτε ονομαστικά είτε απλά με υπαινιγμούς.

Σταθερά χαμηλοί οι αριθμοί της πανδημίας

Στο μεταξύ, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν δύο νέους θανάτους και 62 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας διευκρίνισε σήμερα ότι τα 59 από τα κρούσματα αυτά ήταν του είδους που αποκαλεί «εισαγόμενα», ότι δηλαδή επρόκειτο για ανθρώπους που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 χθες, φθάνοντας τα 1.042.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 81.802, ενώ ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε σε 3.333.

 

efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ