Έσκασε η φούσκα των 90.000.000€ της Airbnb;

0
27

Έχετε προσπαθήσει να βρείτε σπίτι να νοικιάσετε τον τελευταίο χρόνο; Αν ναι τότε σίγουρα θα έχετε πέσει πάνω στα εξωφρενικά ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες αλλά και στον ελάχιστο αριθμό διαθέσιμων σπιτιών. Ως γνωστόν η πλατφόρμα AirBnb έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες να προσφέρουν το διαμέρισμα ή το σπίτι τους για βραχυχρόνια μίσθωση.

Αυτό οδήγησε τις τιμές των ενοικίων “στο Θεό” και τα νέυρα των πολιτών στα άκρα. Φίλοι και γνωστοί κοινοποιούν στα κοινωνικά δίκτυα αγγελίες ζητώντας κατοικίες παρκαλώντας για ένα σπίτι. Ακόμα και οι μεσίτες αυτή την περίοδο σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δε μπορούν να βοηθήσουν με τα ενοίκια λένε παρα μόνο στις πωλήσεις.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως ένα διαμέρισμα 60τ.μ. Στο Παγκράτι μη ανακαινισμένο κοστίζει 500 με 600 ευρώ/ μήνα. Οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται διότι έχει χτυπηθεί και ο δικός τους κλάδος αφού η “πίτα” κόπηκε σε πολλά μικρότερα κομμάτια από αυτά που ήξεραν ως τώρα.

Τέλος στο έυκολο κέρδος;

Όπως διαφαίνεται από την έκθεση της ICAP, η εποχή του εύκολου και άμεσου κέρδους από την αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Παρατηρώντας των αριθμό των διαθέσιμων οικημάτων στις πλατφόρμες διαπιστώνει κανείς πως η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης. Επίσης η επιβολή περιορισμού στις ημέρες μίσθωσης των ακινήτων είναι κάτι όπου θα βάλει ένα φρένο, αλλά και ο φορολογικός έλεγχος θα είναι εξονυχιστικός μέσω της καινούργιας πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί αφού θα θεσπίσει κριτήρια μισθώσεως.

Ποιοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα;

Πρωτιά για τους Βρετανούς τουρίστες επισκέπτες, ακολουθούν οι Αμερικανοί και τελευταίοι οι βόρειοι της Ένωσης. Οι Έλληνες πελάτες της Airbnb προέρχονται κυρίως από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη.
Η πίτα εσόδων που μοιράστηκαν τα καταλύματα Airbnb το 2016 ήταν 22 εκατ. ενώ το 2018 εκτινάχθηκαν στα 90 εκατ. ευρώ (τα 10 εκατ. ευρώ έγιναν μόνο τον Σεπτέμβριο του 2018). Η μέση τιμή ανά κατάλυμα (ADR) το 2018, ανάλογα με τον μήνα, διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 45-54 ευρώ. Το Μάρτιο του 2019 η μέση τιμή κατέγραφε ελαφρά υποχώρηση και διαμορφώθηκε σε 49 ευρώ στα 6.285 καταλύματα που ήταν διαθέσιμα.

Οι Κινέζοι ρίχνουν τις τιμές

Είναι γνωστό πως οι Κινέζοι επενδύουν στη χώρα μας αγοράζοντας επιχειρήσεις και διαμερίσματα διεκδικώντας τη “χρύση” βίζα. Αυτό λοιπόν ρίχνει τα ενοίκια κατα κάποιο τρόπο και δίνει μια ανάσα στην αγόρα των ακινήτων. Παρόλα αυτά πολλοί ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται για τα κλειστά διαμερίσματα στις πολυκατοικίες τους αφού οι Κινέζοι παίρνοντας τη βίζα “ξεχνούν” και το τι αγόρασαν.

 

dikastiko.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ