Έσπερ: Δεν υπάρχει απόφαση για αποχώρησή μας από το Ιράκ

0
2

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, διέψευσε κατηγορηματικά πως έχει ληφθεί απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Σε μια αντικρουόμενη δήλωση, σε σχέση με ό,τι ήρθε στο φως της δημοσιότητας, νωρίτερα, αναφορικά με αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, προχώρησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους off-camera, ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε:

«Δεν έχει υπάρχει απόφαση να εγκαταλείψουμε το Ιράκ, τελεία».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε μια επιστολή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπογεγραμμένη από τον αρχηγό του Ναυτικού, και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αποχώρησή μας. […] Λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Ιράκ και όπως ζήτησε το ιρακινό κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός, η CJTF-OIR θα επαναπροσδιορίσει δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών και εβδομάδες για να προετοιμαστεί για τη μετακίνησή της».

​Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως οι αμερικανικές δυνάμεις, που βρίσκονται στη Βαγδάτη, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω του κόστους της στρατιωτικής βάσης και, μάλιστα, απείλησε το Ιράκ με «μεγάλες κυρώσεις».

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

«Έχουμε μια εξαιρετικά ακριβή αεροπορική βάση που είναι εκεί. Κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας πληρώσουν […] Θα τους επιβάλουμε κυρώσεις που δεν έχουν δει ποτέ και αυτές θα κάνουν τις ιρανικές [κυρώσεις] να φαίνονται κάπως ήπιες».

Σημειώνεται ότι το ιρακινό κοινοβούλιο, την Κυριακή (05/01), ενέκρινε ψήφισμα προς την κυβέρνηση σχετικά με την αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, αργότερα, την εξέταση των βημάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ