Ίλιγγος από τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού χρέους Εκρηκτικό κοκτέιλ σε συνδυασμό με το κινέζικο ΚΡΑΧ των ακινήτων

0
20

«Προσωπικά πιστεύω ότι το Bitcoin δεν έχει αξία αλλά εάν το θέλουν οι πελάτες μου που είναι ενήλικοι άνθρωποι η JPMorgan θα τους δώσει «όσο το δυνατόν καθαρότερη πρόσβαση» στο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου.

Από τον Ian Ford

Παρότι ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, είναι μακροχρόνιος σκεπτικιστής όσο αφορά τα κρυπτονομίσματα υποστηρίζει ότι θέλει να προσφέρει στους πελάτες «όσο το δυνατόν καθαρότερη πρόσβαση» στο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου.

Την ίδια στιγμή ανατριχίλα προκαλούν τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια ποσό στο οποίο έχει εκτοξευθεί το αμερικάνικο χρέος. Πρόκειται για παγκόσμια απειλή σε συνδυασμό με το ΚΡΑΧ των ακινήτων στη Κίνα.

Το Σώμα ενέκρινε ένα νομοσχέδιο την Τρίτη ώστε να μειώσει σύντομα τη συμπίεση του ορίου χρέους, αποφεύγοντας μια οικονομικά καταστροφική αθέτηση έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος Joe Biden αναμένεται να υπογράψει τη νομοθεσία σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει να πληρώνει δάνεια για χρέη άνω των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας. Η επιπλέον δανειστική δύναμη εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου περίπου, την ίδια ημέρα που θα λήξει η κρατική χρηματοδότηση.

«Κανείς δεν έχει καθαρά χέρια όσον αφορά το όριο χρέους», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής, Steny Hoyer πριν από την ψηφοφορία, μετά από μήνες αλληλοκατηγοριών για το ποιος είναι υπεύθυνος για την εκτόξευση του χρέους.

«Αυτό είναι το χρέος μας. Αυτό είναι το χρέος της Αμερικής », δήλωσε ο Hoyer (D-Md.). «Ορισμένα από αυτά σχετίζονται με μεγαλύτερες δαπάνες που προωθούνται και από τις δύο πλευρές του διαδρόμου-Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί.

«Είναι το χρέος σου» – είναι χρέος της Αμερικής και η Αμερική πληρώνει τους λογαριασμούς της ».

Καθώς η επιτροπή του συνεδρίαζε για την προετοιμασία του νομοσχεδίου για την ανάληψη δράσης την Τρίτη, ο πρόεδρος του House Rules Jim McGovern (D-Mass.) Είπε: «Χαίρομαι που αυτό τουλάχιστον μας επιτρέπει να αποτρέψουμε μια εντελώς αυτοδημιούργητη και εντελώς αποτρέψιμη οικονομική καταστροφή καθώς εργαζόμαστε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο».

Εάν το Κογκρέσο πλησιάσει την προθεσμία χρέους στις αρχές Δεκεμβρίου χωρίς λύση, το Υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης εγκαίρως για λίγο ακόμη, ανάλογα με τις ομοσπονδιακές ταμειακές ροές. Αλλά η υπηρεσία δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το είδος των «έκτακτων μέτρων» που χρησιμοποίησε το καλοκαίρι για να διατηρήσει την προεπιλογή για μήνες.

Η αύξηση του ορίου χρέους επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ομοσπονδιακές δαπάνες που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τα μελλοντικά σχέδια δαπανών κανενός από τα μέρη.

Υπάρχουν ελπίδες ότι η σύνδεση του νέου γκρεμού χρέους με την επόμενη απειλή τερματισμού λειτουργίας του κράτους θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει το είδος των διακομματικών συνομιλιών που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση τόσο των στρατιωτικών όσο και των μη αμυντικών προγραμμάτων για το οικονομικό έτος. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις για αυτά τα ουσιώδη μέτρα δαπανών έχουν ανασταλεί καθώς οι Δημοκρατικοί επικεντρώθηκαν στην υποδομή και τα σχέδια κοινωνικών δαπανών που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει, ενώ υποκλίθηκαν επανειλημμένα στις πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων για ενίσχυση της χρηματοδότησης του Πενταγώνου κατά περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το αίτημα του Μπάιντεν.

Από το απόγευμα της Τρίτης, περισσότερα από 160 μέλη της Βουλής είχαν δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψουν από τις διακοπές για την προσωπική ψηφοφορία επί του θέματος. Αντίθετα, αυτοί οι νομοθέτες σχεδιάζουν να ψηφίσουν με πληρεξούσιο, μια πρακτική που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας που επιτρέπει σε έναν βουλευτή να ψηφίσει για λογαριασμό άλλου.

Ο εκπρόσωπος Tom Cole (R-Okla.), κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Κανόνων, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι έπαιξαν «ένα παιχνίδι καπνού και καθρέφτες, ώστε να μην χρειάζεται να καταγράφονται σε ουσιαστικά αντικείμενα».

Η εκπρόσωπος Michelle Fischbach (R-Minn.) είπε ότι η επιτάχυνση της νομοθεσίας ισοδυναμεί με «προσβολή των μελών αυτού του οργάνου, στα οποία στερείται την ευκαιρία να εξετάσουν πλήρως τη σοβαρότητα της επέκτασης του ορίου χρέους».

kourdistoportocali.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ