Αδιέξοδο στο Eurogroup και νέα προσπάθεια αύριο

0
1
Μετά από 16 ώρες συζητήσεων δεν επήλθε συμφωνία με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου να διακόψει τη συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη.

Τοχάσμα Βορρά-Νότου δεν γεφυρώθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να ανακοινώνει πως «έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί.

Ο ίδιος, μετέθεσε τη συνέχιση των συζητήσεων την Πέμπτη (09/04), με το στόχο να παραμένει «ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης».

Το παρασκήνιο που οδήγησε σε προσωρινό ναυάγιο

Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κόντρα μεταξύ της Ιταλίας και της Ολλανδίας εμπόδισε την πρόοδο των συνομιλιών με αποτέλεσμα να έχουμε ένα προσωρινό ναυάγιο. Οι υπουργοί οικονομικών εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα βοηθά τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους απέναντι στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί αφορούν ένα πρόγραμμα μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ ωστόσο, οι διαφορές οι κόκκινες γραμμές που έθεσαν από τη μια η Ρώμη και από την άλλη η Χάγη εμπόδισαν μια τελική συμφωνία.

«Οι Ιταλοί επιθυμούν μια αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους όμως οι Ολλανδοί λένε ”όχι”» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θέλοντας σπάσουν το μπλόκο της Γερμανίας και των χωρών δορυφόρων της έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για ίδρυση ενός Ταμείου για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ρώμη παραμένει κάθετα αντίθετη με την πρόταση για δανεισμό των χωρών από τον ESM, πόσο μάλλον εάν συνοδεύεται από δημοσιονομικούς όρους που θα περιλαμβάνουν και εποπτεία. Η Χάγη σταθερά αρνείται να συζητήσει τα κορονο-ομόλογα.

Η θέση της Ελλάδα

Η Ελλάδα προσήλθε στο Eurogroup έχοντας ως επίσημη θέση αυτήν που εκφράστηκε από τον κ. Μητσοτάκη μέσω της κοινής επιστολής των 9 Ευρωπαίων ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δηλαδή υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για τον κορονοϊό. Ωστόσο, εάν δεν βρισκόταν κοινός τόπος για το «κορονο-ομόλογο», η ελληνική πλευρά φαινόταν έτοιμη να μην επιμείνει σε αυτό, αλλά να δεχτεί μια άλλη συμβιβαστική λύση για έναν κοινό μηχανισμό που θα αφορά τον δανεισμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. με χαμηλό κόστος.

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι χθεσινές μαραθώνιες συζητήσεις, που ήταν να ξεκινήσουν στις 4 ώρα Ελλάδας αλλά άρχισαν με τουλάχιστον μια ώρα καθυστέρηση, διακόπηκαν κάποια στιγμή το βράδυ και με βάση την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του Σεντένο θα συνεχίζονταν μετά τα μεσάνυχτα και σήμερα στις 11 (ώρα Ελλάδας) θα είχαμε κάποια ανακοίνωση.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ