Αμερικανικές κυρώσεις κατά στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Kίνας

0
7
Μάικ Πομπέο AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Pool

Απαγόρευση εισόδου σε αμερικανικό έδαφος για τρία υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και τα μέλη των οικογενειών του επέβαλαν οι ΗΠΑ, οι οποίοι τους κατηγορούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Κίνα. Την απόφαση, που αναμένεται να φέρει εξίσου αυστηρή απάντηση από το Πεκίνο και περαιτέρω κλιμάκωση των μεταξύ τους σχέσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Κυρώσεις της αρμοδιότητάς του ανακοίνωσε και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι τρεις αυτοί αξιωματούχοι είναι μέλη του Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Ξινγιάνγκ, όπου καταγγέλλονται διώξεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Οι κυρώσεις για να εφαρμοστούν θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί μήνες.

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς την ώρα που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, των Καζάκων και μελών άλλων μειονοτήτων στην επαρχία Ξινγιάνγκ, επιβάλλοντας μέτρα όπως η καταναγκαστική εργασία, παράνομες κρατήσεις, υποχρεωτικό πληθυσμιακό έλεγχο και προσπάθειες να τους επιβάλουν να αλλάξουν την κουλτούρα και το θρήσκευμά τους», είπε ο Μάικ Πομπέο. Πρόσθεσε ότι απαγορεύσεις για έκδοση βίζας για επιβληθούν και σε άλλους αξιωματούχους, «υπεύθυνους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την έκδοση βίζας για όσους Κινέζους αξιωματούχους εμποδίζουν ξένους πολίτες να εισέρχονται στο Θιβέτ.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις αυτές εις βάρος Κινέζων αξιωματούχων έρχονται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται στο Πεκίνο αποδίδοντάς του ευθύνες για την πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ και με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου για την προεδρία, κατηγορεί τον αντίπαλό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, Τζο Μπάιντεν, ότι χαϊδεύει την Κίνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ