Ανάβει «φωτιές» ο Ερντογάν – Στο φως απόρρητα έγγραφα της Λωζάνης

0
8

«Φωτιές» στο προεκλογικό σκηνικό βάζει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έδωσε εντολή  να δημοσιοποιηθούν απόρρητα έγγραφα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί κατά καιρούς και μιλάει για «σύνορα της καρδιάς μας».

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η ιστοσελίδα yeniakit.com.tr, που σημειώνει πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη δώσει εντολή να ψηφιοποιηθούν αρχεία που βρίσκονται στη Γαλλία για να δοθούν στη συνέχεια στη δημοσιότητα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «ήττα» του Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας πως «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον νίκη για την Τουρκία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, προκαλώντας περαιτέρω τριγμούς στις ταραγμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 2016 είχε δηλώσει: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Είναι αυτό νίκη;».

Όπως αναφέρεται, θα βγουν στη δημοσιότητα και επιστολές συνημμένες με τη Συνθήκη και υπογεγραμμένα αντίγραφα και πολλά ακόμη έγγραφα που ήταν «κρυμμένα» για 96 ολόκληρα χρόνια.

Προφανώς, όλα αυτά έχουν στόχο να αποδομήσουν τους κεμαλιστές, καθώς η «μάχη» με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας, δηλαδή την κεμαλική ιδεολογία, αναμένεται σκληρή.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ