Παράταση έως 22/3 του lockdown στην Αττική – Χάνεται ο Μάρτιος – Ξεμένει από ΜΕΘ το ΕΣΥ

0
4
Ανησυχία για τις παραλλάξεις του ιού – Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται μείωση κρουσμάτων

(upd4) Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία μετρά και τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά.

Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και υποδηλώνουν πως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως το lockdown στο Λεκανοπέδιο θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τα τέλη του μήνα.
Τα νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, τη στιγμή που αναφέρεται πως οι παραλλάξεις του ιού – κυρίως η βρετανική αλλά και η νοτιοαφρικανική – τείνουν να καταστούν κυρίαρχες, καθώς όπως αναφέρεται το 90% των μεταδόσεων στην Αττική αλλά και στην Κρήτη οφείλεται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 στην Αττική.
Παράλληλα ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτοξεύτηκε από τους 391 στους 466 ενώ καταγράφηκαν και 254 θάνατοι.
Με τις παραλλάξεις να θερίζουν και με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, μια και καθημερινός είναι πλέον ο αγώνας για την εύρεση κλινών ΜΕΘ, οι ειδικοί εκτιμούν πως τα μέτρα θα παραμείνουν για ακόμα μια εβδομάδα, αν όχι και έως τα τέλη Μαρτίου, καθώς θα αργήσει η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.
Πάντως, η βασική εκτίμηση είναι ότι από τα τέλη αυτής της εβδομάδας έως τα μέσα της επόμενης θα αρχίσει να καταγράφεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, και κατόπιν θα αρχίσει η μείωση τους.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ακόμα και όταν αρχίσει να αποτυπώνεται η μείωση των μολύνσεων, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10 ημέρες για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.
Παρόλο αυτά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανοίγουν υπό πολύ αυστηρούς όρους, τα σχολεία αλλά και τα καταστήματα, μια και το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί έως σήμερα, δεν αποδίδει.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι ελπίδες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εναπόκεινται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Σαρηγιάννης: Με ανοσία το 9% του πληθυσμού – Δεν θα ανοίξουμε 16/3Την εκτίμηση ότι το 9% του ελληνικού πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 16 Μαρτίου.
«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις «ανοίγω» στις 16 Μαρτίου.
Οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν».
«Το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης.
Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα.
Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ότι με τους ρυθμούς που κινούμαστε, «η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί το Νοέμβριο».
«Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα.
Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος σε ότι αφορά το Πάσχα, εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις.

Δερμιτζάκης: Η πανδημία στην Ελλάδα έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά

Την εκτίμηση πως η πανδημία στην Ελλάδα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο διότι όλα είναι κλειστά διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ.Δερμιτζάκης.
«Η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της.
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.
Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά.
Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης.
«Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

Να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.
Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία, όπως είπε, δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.
«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες.
Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης.

Παγώνη: Κορύφωση κρουσμάτων στα μέσα της εβδομάδας

Την εκτίμηση πως στα μέσα αυτής της εβδομάδας θα υπάρξει η κορύφωση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία μάλιστα ζήτησε να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη εκτίμησε ότι Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε την κορύφωση των κρουσμάτων, τα οποία, όπως είπε, θα φτάσουν έως τα 2.600.
«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000.
Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί.
Έως Τετάρτη – Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση» είπε η κα.Παγώνη, η οποία τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.
«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες.
Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο.
Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει» επεσήμανε η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, «εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID».
Μάλιστα η κα.Παγώνη σημείωσε ότι ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει, δε θα ξανακλείσει, αναφέροντας πως «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες».

Έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ – Μόλις 15 κλίνες ΜΕΘ κενές στην Αττική

Ασφυκτική είναι η πίεση, που παρατηρείται στο ΕΣΥ, λόγω των μαζικών εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Το Σάββατο (6/3) έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το πρωί της Κυριακής (6/3) δόθηκαν νέες εντολές για τη διαχείριση της κρίσης.
Στο σύστημα ενσωματώνονται και 10 ΜΕΘ Covid στο Τζάνειο και τις επόμενες ημέρες επιπλέον κλίνες εντατικής κορωνοϊού στο ΚΑΤ.
Το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη γεμίσει με 120 μη covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ συνεχίζονται και οι μεταφορές από το Σισμανόγλειο προκειμένου να λειτουργήσει αποκλειστικά ως covid νοσοκομείο.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ στην Αττική, είναι ότι οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 15 σε Ευαγγελισμό, ΚΑΤ και Σωτηρία.

Ανθεκτικές μεταλλάξεις

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση δύο νέων επικίνδυνων στελεχών του κορωνοϊού στην Αττική.
Πρόκειται για στελέχη που περιλαμβάνουν τη μετάλλαξη που απαντάται σε κρούσματα του ιού από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.
Τα στελέχη αυτά εντοπίστηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καθίσταται πιο ανθεκτική στα εμβόλια που μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ελπίδες στους εμβολιασμούς

Υπό αυτά τα δεδομένα, όλες οι ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα είναι στραμμένες στον επιταχυνόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι εντός του Μαρτίου 2021 θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες.
Ο στόχος, αν και φαντάζει ρεαλιστικός, απέχει από τα 7 εκατ. που είναι απαραίτητα να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

«Βράζει» η Αττική

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες Κυριακή 7/3, 1.142 νέα κρούσματα, με τα μισά σταθερά στην Αττική (569), αλλά και 130 στη Θεσσαλονίκη.
Η πορεία της Αττικής παραμένει ανοδική και μάλιστα, στο Κέντρο καταγράφηκαν 162 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών 77, στο Νότιο Τομέα 63, στον  Πειραιά 81, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 66, στην Ανατολική Αττική 82,  Νήσοι 5 και Δυτική Αττική 33.

eody3.JPG

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα), ισχύουν τα ακόλουθα:

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.
Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Στους 6.758 οι νεκροί

Στους 6.758 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.142, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 205.120 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.348 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 466 (68.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.408 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +20.51). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 356 ασθενείς.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.758 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
eody2.JPG

Έλεγχοι

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.801.060 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.757.916 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.159 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Γεωγραφική διασπορά

Η γεωγραφική κατανομή των 1.142 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 7/3, έχει ως εξής:
82 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
77 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
66 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
33 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
162 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
63 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
81 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
5 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
130 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
12 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
6 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
15 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
25 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
6 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
17 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
23 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Κω
7 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας
24 κρούσματα στην Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
5 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε.Πρέβεζας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης
6 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου
1 κρούσμα στην ΠΕ Σάμου
9 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου
3 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου
eody6.JPG

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ