Αντιδρούν οι Κούρδοι: Η τουρκική επιχείρηση θα οδηγήσει στην αναγέννηση του ISIS

0
6

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανατολικά του Ευφράτη. Η αντίδραση των κουρδικών SDF.

Κάθετα αντίθετες στο ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εμφανίστηκαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει την άμεση «αναγέννηση» του Ισλαμικού Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω των καταιγιστικές εξελίξεων των τελευταίων 24ώρων, οι κουρδικές SDF διαμήνυσαν ότι «δεν θα διστάσουμε ούτε λεπτό να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι στην Τουρκία».

Δεν παρέλειψαν δε, να παρατηρήσουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την αποχώρηση από τις περιοχές κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε προτείνει την ιδεά δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και SDF.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προχώρησε, καθώς η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ελλιπή πρόοδο και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μόνη της στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το Σάββατο, παράλληλα, ο πρόεδρος Ερντογάν προανήγγειλε την έναρξη, μέσα στις επόμενες ημέρες, στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία και ανατολικά του Ευφράτη. Στόχο αποτελεί η απώθηση των κουρδικών δυνάμεων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ, έχοντας νικήσει “Χαλιφάτο” του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην άμεση περιοχή» ήταν η άμεση απάντηση του αμερικανικού State Department.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ