Αξίζει να διαβαστεί: Τι έκανε ο Α/ΓΕΣ με το Ζόραν Ζάεφ και οι ελληνικές ΕΔ

0
16
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς στη Βόρεια Μακεδονία και ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο Κρίκοβο, στη Βόρεια Μακεδονία σε πολυεθνική άσκηση υπό τη διοίκηση των Αμερικανικών δυνάμεων βρέθηκε πριν μερικές ημέρες ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Η παρουσία του Α/ΓΕΣ, μετά από πρόσκληση της υπουργού Άμυνας της χώρας έγινε στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αμυντικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον θέση στη γειτονική χώρα.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο πάντα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της γειτονικής χώρας. Αντικαθιστώντας την Τουρκία, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό είχε τον πρώτο λόγο στη στρατιωτική εκπαίδευση των γειτόνων και τους βοηθούσαν οικονομικά.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος που θα έχει άμεση σχέση με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και την αναδιοργάνωση των ΕΔ της Β. Μακεδονίας. Ουσιαστικά θα είναι ο άνθρωπος «γέφυρα», ως Α/ΓΕΣ, που θα μπορεί να υλοποιεί και να ελέγχει την ορθή εφαρμογή αυτής της συνεργασίας.
Αυτός ο ρόλος του Α/ΓΕΣ θα συνεχιστεί και με την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής.
Ενδεικτική είναι η ανάρτηση που έκανε ο καθηγητής στο Πάντειο και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας Άγγελος Συρίγος – η οποία δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις – στην οποία ανέφερε ότι «Ως προς της Συμφωνία των Πρεσπών αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν ο ελληνικός λαός της δώσει την εξουσία είναι να παρακολουθεί στενά ότι οι γείτονες τηρούν όλα τα άρθρα όπως πρέπει και επιβάλλεται». Οπότε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να παρακολουθεί αν οι γείτονες τηρούν όλα τα άρθρα της συμφωνίας όπως πρέπει ειδικά στον κρίσιμο τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας.
Τη θέση του υποψήφιου βουλευτή συμμερίζεται και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος όπου σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα τηρήσει την συμφωνία των Πρεσπών.

 

Ενδεικτικό του κλίματος συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι χθες έσπευσαν συνεργάτες του Ζόραν Ζάεφ να διαψεύσουν δημοσιεύματα που ήθελαν βουλγάρικα F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της, καθώς όπως τόνισαν ο σημαντικότερος εταίρος για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι η Ελλάδα.

kranosgr.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ