Απεμπλοκή στο Κυπριακό χάρη στη διαμεσολάβηση Γκουτέρες

0
6

Σαφής κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση επετεύχθη σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών

Στην αναζήτηση ενός μηχανισμού επίβλεψης της εφαρμογής της λύσης βρίσκεται η όλη διαδικασία για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Μέσω εκπροσώπου του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επαναδιατύπωσε σήμερα τη δέσμευσή του για συνολική διευθέτηση του ζητήματος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παρέθεσε χθες βράδυ δείπνο εργασίας στους επικεφαλής όλων των εμπλεκομένων μερών, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αναφερόμενος νωρίτερα στο χθεσινό δείπνο, σημείωσε πως στη συζήτηση υπήρξε σαφής κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο.

Συνέχιση διαπραγματεύσεων και την ερχόμενη εβδομάδα

Τόσο οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στην Κύπρο, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα παραμείνουν στο Κραν Μοντανά για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση. Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η διάσκεψη του Κραν Μοντανά είναι η τελευταία για την επίλυση του Κυπριακού και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι διευθέτησης του προβλήματος.

«Εμείς θα βοηθούμε τα μέρη όσο αυτά μας χρειάζονται», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι κάποια μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί, συμπλήρωσε ωστόσο ότι τα πράγματα προχωρούν αργά. Πάντως ο κ. Γκουτέρες απέφυγε επιμελώς να χαρακτηρίσει ως τελευταία ευκαιρία το Κραν Μοντανά, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ΟΗΕ δεν είναι ανυπόμονος και δεν απειλεί κανέναν. «Εμείς θα βοηθούμε τα μέρη όσο αυτά μας χρειάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, αποδεικνύει ότι όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν το αδιέξοδο και, κυρίως, την ευθύνη να θεωρηθούν αρνητικές.

   ΠΗΓΗ:Deutsche Welle/Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ