ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ”: Γιατί ο Τραμπ αγνοεί την Ευρώπη αλλά όχι τη Ρωσία

0
8

   Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψαν στο σπίτι τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες με άδεια χέρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ότι ήταν αποφασισμένος να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εκλογείς του. Το παιχνίδι του καλού αστυνομικού και του κακού αστυνομικού δεν βοήθησε τους Ευρωπαίους. Γιατί, λοιπόν, ο Τραμπ αγνοεί την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι τη Ρωσία;

   Η Ε.Ε. δεν είναι το κέντρο της εξουσίας.

Η γερμανική εφημερίδα  Die Welt πιστεύει ότι ο Τραμπ δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πως ο νέος του υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε στους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι η Συμμαχία για την Ευρώπη είναι πιο σημαντική από ό,τι για τις ΗΠΑ, συνεπώς οι Ευρωπαίοι θα την υποστηρίξουν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ακούσει το αίτημα της Ευρώπης να μην επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Αντ ‘αυτού, θα τους ζητήσει να διαθέσουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνά τους, δεδομένου ότι η Ε.Ε έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την Die Welt, οι Ευρωπαίοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην ανοίξει ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, θα υποστηρίξουν τη σκληρή στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας της Μέρκελ είναι ακόμα πιο αδύνατο να είναι μια ισχυρή δύναμη επιρροής από ό,τι κατά τη διάρκεια της θητείας του φίλου της Ρωσίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, καταλήγει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με μια άλλη γερμανική εφημερίδα – την Sueddeutsche Zeitung – ο Τραμπ χειραγωγεί τόσο τη Μέρκελ και τον Μακρόν όσο και όλους τους άλλους δυτικούς συμμάχους και θέτει την ατζέντα. Η κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε ειδικούς φόρους, αμφισβητεί τη συμφωνία με το Ιράν, αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού και απειλεί να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Μέση Ανατολή, πιστεύει η εφημερίδα. Ο Μακρόν προσπάθησε να κολακεύσει τον Τραμπ, αλλά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Ούτε η “συνετή προσέγγιση” της Μέρκελ δεν λειτούργησε, σημείωσε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η Ευρώπη υποφέρει από την έλλειψη ενός ικανού διαπραγματευτή. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα της έλλειψης πολιτικής ολοκλήρωσης, και ο Ντόναλντ Τραμπ θα το χρησιμοποιήσει προς όφελός του, υποθέτει η εφημερίδα.

Ο πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Κρούτακοφ πιστεύει ότι η Αμερική δεν μπορεί να προσφέρει σε κανέναν ένα αμοιβαία επωφελές έργο. “Οι ΗΠΑ ενδιαφερόμενες για την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης παίρνουν μια καταστρεπτική θέση. Αν ο παγκόσμιος αστυνόμος χάσει την εξουσία και δεν ενεργεί πλέον ως θεμελιωτής της παγκόσμιας αγοράς και του χώρου, σημαίνει ότι έχει μόνο ένα στόχο: να μην αφήσει κανέναν άλλο να πάρει τη θέση του”, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας στο Pravda.Ru.

“Μπορεί να δούμε τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν τον Εμμανουέλ Μακρόν προς όφελός τους. “Η Γαλλία συμμετείχε στην πρόσφατη επίθεση πυραύλων στη Συρία. Ο Μακρόν φαίνεται να είναι ένας νέος Ευρωπαίος ηγέτης, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται από την Ε.Ε. Η Γερμανία είναι παραδοσιακά επιρρεπής στη συνεργασία με τη Ρωσία, οπότε οι συμμαχία μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή. Επομένως, οι ΗΠΑ χρειάζονται αντιστάθμισμα κι αντίβαρο στην Ευρώπη στο πρόσωπο της Γαλλίας”, δήλωσε ο Λεονίντ Κρούτακοφ στη συνέντευξή του στο Pravda.Ru.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Roosevelt των ΗΠΑ στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, Γιούρι Ρογκούλεφ, πιστεύει ότι ο Μακρόν προφανώς ήθελε να γίνει αρεστός στνο Τράμπ. «Ο Μακρόν είναι ένας πονηρός άνθρωπος που θέλει να παίξει τον ρόλο του κύριου διαμεσολαβητή, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ε.Ε. Αυτή είναι μια παραδοσιακή πολιτική κίνηση για τους Γάλλους. Η Γαλλία είναι μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη και την Αμερική, τη Δύση και την Ανατολή. Ο Μακρόν θέλει να γίνει ακόμη πιο σημαίνον πρόσωπο στην ΕΕ. Θέλει να ανταγωνιστεί τη Μέρκελ », εξήγησε ο ειδικός στο Pravda.Ru

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ρογκούλεφ, ο Τραμπ ανέβαλε την εισαγωγή μέτρων επιβολής κυρώσεων εναντίον των ευρωπαϊκών εταιρειών που κατέχουν μετοχές της γιγαντιαίας ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Rusal και αγοράζουν τα προϊόντα της.

“Μπορεί κανείς να πει ότι ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Ευρωπαίων, αλλά σε αντάλλαγμα η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε να αυξήσει τις δαπάνες για στρατιωτικές ανάγκες έως και το 2% του ΑΕΠ”, ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής.

Η έκθεση σχετικά με την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου, δεν αποκάλυψε καμία απόδειξη της συμπαιγνίας του Τραμπ με τις ρωσικές αρχές. Ο Τραμπ δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι παράγοντας της επιρροής του Κρεμλίνου. Αντ’ αυτού, συνεχίζει να λέει ότι ήταν εξαιρετικά σκληρός στη Ρωσία, όπως κανένας από τους προκατόχους του. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να έχει κακές σχέσεις με τη Ρωσία.

Πρόκειται για κάτι που θα αλλάξει προς το καλύτερο ή θα επιδεινωθεί, ακόμα κι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί το χειρότερο;

 

Πηγή: Pravda.Ru / Lyuba Lulko (Μετάφραση, «Αναστοχασμοί»)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ