ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ” : Εθνική Τράπεζα Πακιστάν – Πράσινο φως για Yuan βασισμένο στο εμπόριο με την Κίνα

0
3

Η κρατική τράπεζα του Πακιστάν (SBP) ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί όλες οι ρυθμίσεις για τη χρήση του κινεζικού νομίσματος (Yuan) για εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις.

Η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν έχει δώσει άδεια για χρήση κινεζικού γιουάν για επενδύσεις και διμερείς εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τελικά το δολάριο στο εμπόριο μεταξύ Πακιστάν και Κίνας.

Η αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων με την Κίνα στο πλαίσιο του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν διευκολύνει το Πακιστάν να διαπιστώσει ότι το εμπόριο με την Κίνα θα αυξηθεί σημαντικά και θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη και για τις δύο χώρες.

“Η SBP (State Bank Pakistan) έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το απαιτούμενο κανονιστικό πλαίσιο που διευκολύνει τη χρήση του CNY στις συναλλαγές και στις επενδυτικές συναλλαγές”, δήλωσε το δελτίο τύπου της κεντρικής τράπεζας.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο υπουργός σχεδιασμού και ανάπτυξης του Πακιστάν Αχάντ Ιμπάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια κινεζική πρόταση για χρήση του γιουάν αντί του αμερικανικού δολαρίου για πληρωμές σε όλο το διμερές εμπόριο.

O υπουργός είπε περαιτέρω ότι η Κίνα δεν είχε σταματήσει τις επενδύσεις που σχετίζονται με το CPEC στο Πακιστάν και ότι όλα τα έργα είχαν εντοπιστεί και δεσμευτεί και από τις δύο πλευρές. Oι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν τη συνδεσιμότητα, την ενέργεια, το εμπόριο και τα βιομηχανικά πάρκα, την αγροτική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, τον τουρισμό, τα προγράμματα διαβίωσης και ανταλλαγής ανθρώπων και την οικονομική συνεργασία, ανέφερε η Dawn news.

Το Πακιστάν και η Κίνα συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν τα διασυνοριακά πιστωτικά συστήματα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Στο εγγύς μέλλον θα πραγματοποιηθούν επίσης σχέδια ενίσχυσης των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων και η σύσταση διμερούς συστήματος πληρωμών και διακανονισμού.

Ως εκ τούτου, με την έγκριση της κεντρικής τράπεζας, αυτή η συνεργασία θα λάβει μια άλλη διάσταση, καθώς σημαίνει ότι οι πακιστανικές και οι κινεζικές τράπεζες θα μπορέσουν με την πάροδο του χρόνου να ανοίξουν εισαγωγικές πιστώσεις σε ρουπίες και γιουάν.

Το Πακιστάν θα είναι σε θέση να πληρώσει για τις εισαγωγές από την Κίνα σε γιουάν και όχι σε δολάρια και οι κινεζικές εταιρείες που επενδύουν σε έργα CPEC θα φέρουν στο Πακιστάν κεφάλαια εκφρασμένα σε γιουάν και θα αποδώσουν τα κέρδη και τα μερίσματά τους επίσης σε γιουάν αντί σε δολάρια ή άλλα ξένα νομίσματα.

“Η Κεντρική Πακιστανική Τράπεζα, υπό την ιδιότητα του διαμορφωτή των χρηματοπιστωτικών και νομισματικών αγορών, έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα πολιτικής για να διασφαλίσει ότι οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και οι συναλλαγές χρηματοδότησης θα μπορούν να εκφράζονται σε γιουάν”, ανέφερε η Dawn news αναφερόμενη στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Επιπλέον, ακόμη και οι μη κινεζικές εταιρείες που συμμετέχουν στο CPEC θα είναι σε θέση να κάνουν διμερές εμπόριο μέσω των κινεζικών κυριότερων εταιρειών τους, σύμφωνα με τη δημοσίευση.

“Το δολάριο μπορεί να παραμείνει το κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής για το προβλέψιμο μέλλον. Αλλά αν το Ισλαμαμπάντ και το Πεκίνο μπορούν να υλοποιήσουν το όνειρό τους [να διευθετήσουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και τις επενδυτικές συναλλαγές σε ρουπίες και γιουάν], μπορούμε να μειώσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από το δολάριο” δήλωσε ο επικεφαλής μεγάλης πακιστανικής τράπεζας.

Ο τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες εξελίξεις, η ελεύθερη ροή κεφαλαίων και η διασυνοριακή μεταφορά νόμιμων κεφαλαίων μεταξύ των δύο χωρών θα καταστεί πολύ πιο εύκολη, περιορίζοντας την ανάγκη για πιο σύνθετα συγκεντρωτικά διεθνή συστήματα εκκαθάρισης στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Πηγή: Sputnik (Μετάφραση «Αναστοχασμοί»)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ