ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ” : Η Ρωσία είναι έτοιμη να πάρει τη θέση των ΗΠΑ ως πρωταρχικός προμηθευτής γεωργικών προϊόντων της Κίνας

0
25

Η Κίνα έδειξε ανταποκρίθηκε  στον πόλεμο των προστατευτικών τιμολογίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Ποιες είναι οι αρχικές θέσεις των μερών στον πόλεμο που ξεκίνησε και μπορεί να γίνει η Ρωσία δικαιούχος;

Πόσο μακριά μπορεί να πάει η Κίνα;

Τη Δευτέρα, 2 Απριλίου, σε απάντηση στην απόφαση του Donald Tramp να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, κυρίως χάλυβα και αλουμινίου , το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις στις εισαγωγές 128 αγαθών από τις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι του κινεζικού Υπουργείου Οικονομικών. Οι περιορισμοί έχουν επηρεάσει προϊόντα όπως το κρασί, το χοιρινό και τα φρούτα. Τα μέτρα απόκρισης εκτιμήθηκαν σε τρία δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα μέτρα των ΗΠΑ κοστίζουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ασύγκριτα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι η ανταπάντηση της Κίνας θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ, οι περαιτέρω κυρώσεις της Ουάσιγκτον θα στοχεύουν τους κινεζικούς τομείς τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ως αντίδραση στην “κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ”.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, η Κίνα μπορεί να ανταπαντήσει αυξάνοντας τους εισαγωγικούς δασμούς για άλλα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, όπως η σόγια και το καλαμπόκι. Αυτό θα επηρεάσει τους Αμερικανούς αγρότες, πολλοί από τους οποίους θεωρούνται υποστηρικτές του Trump. Οι Κινέζοι μπορούν επίσης να στερήσουν παραγγελίες από την και να στραφούν στον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της, την Airbus.

Ο Βιτάλι Μανκέβιτς, πρόεδρος της ρωσικής-ασιατικής ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Pravda.Ru ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδέχεται να χτυπηθούν στο θέμα των σκουπιδιών. “Το ζήτημα της διάθεσης απορριμμάτων, το οποίο οι ΗΠΑ εξάγουν στην Κίνα σε τεράστιες ποσότητες, μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό”, δήλωσε. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Trump εκπληρώνει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και, “δεδομένης της προσωπικότητας του προέδρου των ΗΠΑ, είναι μάλλον δύσκολο να προβλεφθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας”. “Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των χωρών εκτιμάται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε ένας μεγάλος εμπορικός πόλεμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο χώρες”, δήλωσε ο Βιτάλι Μανκέβιτς σε συνέντευξή του στο Pravda.Ru.

Εισαγωγή υποκατάστασης με τον αμερικανικό τρόπο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανοίγει έναν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας και αυτό αποδεικνύεται από διάφορους λόγους: το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υπέρ της Κίνας έφτασε τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και οι Κινέζοι κλέβουν την πνευματική ιδιοκτησία. Και η Ρωσία είχε στο παρελθόν τέτοια προβλήματα με την Κίνα.

Η θέση του Trump είναι πιο ευάλωτη. Είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να επιστρέψει γρήγορα η μεταλλουργία στις ΗΠΑ και υψηλότερα τιμολόγια εισαγωγής θα καταστήσουν το χάλυβα και το αργίλιο ακριβότερο. Θα αυξήσουν επίσης το κόστος για πολλές αμερικανικές εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές. Πιθανότατα, θα επιλέξουν εισαγωγές από τις χώρες που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βραζιλία. Ο Βιτάλι Μανκέβιτς πιστεύει ότι η μεταλλουργική αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ ανταγωνιστική και “εάν ο εμπορικός πόλεμος τραβήξει, οι παραγωγοί θα αναζητήσουν κυρίως άλλες περιοχές στην Ασία”.

“Τα εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα θα επιστρέψουν αν μπορούν να πάρουν σοβαρές παραγγελίες  Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Donald Trump είναι να αναθεωρήσει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.” Θέλει να επιστρέψει την τεχνολογική παραγωγή στις ΗΠΑ και απευθύνεται στις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Αυτή είναι η αντικατάσταση των εισαγωγών με τον αμερικανικό τρόπο “, εξήγησε ο ειδικός στο Pravda.Ru.

Η Κίνα θα υποφέρει επίσης, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας. Θα είναι δύσκολο για την Κίνα να βρει άλλες μεγάλες αγορές πωλήσεων. Ωστόσο, η Κίνα μπορεί να υποτιμήσει το γιουάν, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα σε άλλες χώρες. Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι η Κίνα διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη χρηματοδότηση της αμερικανικής οικονομίας με την αγορά ομολόγων της Federal Reserve. Επιπλέον, με τη μείωση της φορολογίας εταιρειών το 2018, οι ΗΠΑ εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τα δάνεια της Κίνας. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι το καλύτερο πεδίο για τον εμπορικό πόλεμο, τον οποίο το Trump προσπαθεί τώρα να φέρει σε δράση.

“Άλλοι παίκτες θα επωφεληθούν από την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο Βιτάλι Μανκέβιτς στο Pravda.Ru. “Η Ρωσία, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει τη θέση των Αμερικανικών γεωργικών παραγωγών και να αρχίσει να εξάγει τα γεωργικά προϊόντα της προς την Κίνα.”

Ο όγκος των αμερικανικών αγροτοβιομηχανικών εξαγωγών στην Κίνα υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Να μια καλή ευκαιρία για τη Ρωσία να πάρει τη θέση των ΗΠΑ. ”

 

Πηγή: Pravda.Ru – Lyuba Lulko (Stepushova)

(Μετάφραση, «Αναστοχασμοί»)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ