ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ” – Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα εργαστούν στις σχέσεις με τη Ρωσία

0
3

Ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ψευδαισθήσεις για το “καθεστώς” στη Ρωσία, αλλά θα δημιουργήσει σχέσεις με αυτήν.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο The New York Times, ο Rex Tillerson έγραψε: «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα κακές σχέσεις με μια αναζωπυρωμένη Ρωσία που εισέβαλε στη γειτονική Γεωργία και την Ουκρανία την τελευταία δεκαετία και υπονόμευσε την κυριαρχία των δυτικών χωρών παρεμβαίνοντας στις εκλογές στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει λόγος για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα χωρίς να διευθετηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Tillerson βλέπει την ευκαιρία για τα μέρη να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ από τη Ρωσία.

« Ίσως η Ρωσία να περιμένει μια πτώση στο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής έχει ξαναγυρίσει στο στρατόπεδο των υπερδυνάμεων, αλλά γι΄αυτό η Μόσχα πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα θέση της”, έγραψε η La Stampa.
Στη Δύση, αναγνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν σταθερά τη θέση τους ως παγκόσμιου ηγέτη για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και για να τις αντικαταστήσει, έρχεται η Ρωσία, η οποία βρίσκεται κάτω από το ζυγό των δυτικών κυρώσεων σε κατάσταση οικονομικής κρίσης.
Ο επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας του Αμερικανικού Κογκρέσου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, κ. Bob Corker, δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιτύχει εξαιρετικά πολλά, με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους.

Ο Ρεπουμπλικανός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today εξήγησε ότι «όταν κοιτάς μια χώρα που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα στην οικονομία, αντιμετωπίζει τέτοια δημογραφικά προβλήματα, είναι πολύ ενδεικτικό της θέσης που έχει φτάσει στον κόσμο από το 2012».
Σύμφωνα με τον Corker, “παρά το γεγονός ότι δεν είχε τέτοιες καλές κάρτες, έπαιξε εξαιρετικά καλά”. Ωστόσο, τα σχέδια για τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνάψουν μια “μεγάλη συμφωνία” με τη Ρωσία για τη Συρία δεν έχουν νόημα και οι σχέσεις με τη Μόσχα πρέπει να οικοδομηθούν με αργό ρυθμό, πιστεύει ο πολιτικός.

Η Corker σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να κάνουν σκληρά βήματα προς τη Ρωσία, αλλά η ιδέα της εξεύρεσης κοινής γλώσσας με τη Μόσχα είναι αρκετά λογική. «Όσο για την εξεύρεση κοινής γλώσσας με τη Ρωσία, είμαι εντελώς σύμφωνος γι ‘αυτό», είπε. Σύμφωνα με τον Corker, η οικοδόμηση σχέσεων με τη Μόσχα θα πρέπει “να προχωρήσει αργά”.
Σύμφωνα με τον Jonathan Adelman, καθηγητή στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Josef Korbel στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του σχεδίου Marshall, υποστήριξαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες κυριάρχησε στη Μέση Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη και σε σημαντικό τμήμα της Ασίας, χάνουν την παγκόσμια πρωτοπορία τους.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία είναι ελεύθερη από εξωτερική επιρροή και η πολιτική της ηγεσία βρίσκει υποστήριξη μεταξύ των ελίτ πολλών χωρών του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ), στην Ασία (Ινδία, Βιετνάμ) και τη Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα, Αργεντινή).

“Οι παλαιές συμμαχίες, που μετριάζουν τον ψυχρό πόλεμο, χαιρετίζουν την επιστροφή της Ρωσίας σε έναν οικείο ρόλο και αυτό δίνει στην ευρύτερη χώρα εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή”, συνοψίζει ο Adelman.
Το ολορωσικό κέντρο μελέτης της κοινής γνώμης διεξήγαγε μια άλλη δημοσκόπηση, αφιερωμένη στη γνώμη των Ρώσων για τη θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και την πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Αποδείχθηκε ότι το 86% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ρωσία είναι “ένα κράτος με επιρροή στην παγκόσμια σκηνή”. Πέρυσι, μόνο το 75% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά σε μια παρόμοια ερώτηση από την VTsIOM. Οι τρέχοντες δείκτες είναι για το κρατικό μας αρχείο.
Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί τη χώρα μας όχι μόνο μια επιρροή, αλλά μία από τις υπερδυνάμεις του κόσμου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο έτος το 54% δήλωσε ότι η Ρωσία θα γίνει υπερδύναμη μόλις σε 15-20 χρόνια. Μέχρι σήμερα, το 31% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι εάν η Ρωσία δεν είναι παγκόσμια δύναμη, θα αποκτήσει αυτό το καθεστώς τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Pravda.Ru/DMITRY SUDAKOV (Μετάφραση, «Αναστοχασμοί»)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ