ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ” : Ξι Τζίνπινγκ: Οι χώρες BRICS τερματίζουν την κυριαρχία της Δύσης

0
18

   Ο κινέζος ηγέτης Ξι Τζίνπινγκ έδωσε μια ομιλία-ορόσημο στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ των BRICS, όπου αμφισβήτησε την κυριαρχία της Δύσης στην παγκόσμια οικονομία. Κρίνοντας από την ομιλία του, η Κίνα προτίθεται να οικοδομήσει μια νέα παγκόσμια αλυσίδα αξιών με τους εταίρους αναπροσανατολίζοντας την οικονομική παγκοσμιοποίηση.

Σύμφωνα με τον Ξι Τζίνπινγκ  οι δυτικές δυνάμεις κυβέρνησαν την παγκόσμια τάξη για πολύ καιρό, αλλά αυτή η σελίδα έχει γυρίσει και πλέον στο προσκήνιο έρχονται οι αναπτυσσόμενες χώρες. Ο ρυθμός ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών φέτος θα φθάσει το 2% και το 1,9% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Προγράμματος του ΔΝΤ του Ιουλίου.

Παρόμοιες ενδείξεις για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες ανέρχονται σε 4,6% και 4,8% αντίστοιχα. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, οι τελευταίες θα αναπτυχθούν δύο φορές πιο γρήγορα – αυτή η τάση έχει παρατηρηθεί για αρκετά συνεχή χρόνια και πολλοί το προσεγγίζουν ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο.

  Τον Σεπτέμβριο του 2006, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ξεκίνησαν την επίσημη συνεργασία των χωρών BRICS.

Επί δέκα χρόνια, η αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ τους έχει μεγαλώσει περαιτέρω και τα μέλη της BRICS συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, στη βελτίωση της παγκόσμιας διαχείρισης και στην προώθηση του εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων.

Η συνδυασμένη οικονομία πέντε χωρών BRICS αυξήθηκε κατά 179% και το μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας υπερέβη το 50%. Χρειάστηκαν μόνο δέκα χρόνια στις χώρες αυτές για να γίνουν ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας.

Το πιο σημαντικό, σημειώνει ο Ξι Τζίνπινγκ , είναι ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία υποδηλώνουν σημαντική βελτίωση στη ζωή δισεκατομμυρίων κατοίκων χωρών εκτός του δυτικού κόσμου. Η πρόοδος των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών στον σύγχρονο κόσμο είναι εντυπωσιακή σε σχέση με το “χάος” και την “υποχώρηση” των δυτικών χωρών.

Ο κινέζος ηγέτης αναρωτιέται πώς τα μέλη της BRICS μπορούν να χειριστούν τη νέα ιστορική πραγματικότητα, αφήνοντας την ανάπτυξη να συμπεριλάβει ευρύτερα εδάφη και να αυξήσει τη συμμετοχή χωρών με αναδυόμενες αγορές στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Και προχωρά στην απάντηση αυτής της ερώτησης, η οποία μπορεί να φανεί εκπληκτική για πολλούς.

Σύμφωνα με τον Ξι Τζίνπινγκ  οι χώρες BRICS πρέπει να προωθήσουν τη μορφή “BRICS plus”. Στην πόλη Ξιαμέν, θα διεξαχθεί διάλογος μεταξύ αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών, όταν οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Γουινέας, του Μεξικό, του Τατζικιστάν και της Ταϊλάνδης και των ομολόγων τους από τις χώρες BRICS θα συζητήσουν τη συνεργασία στην παγκόσμια ανάπτυξη.

   «Οι BRICS αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία με άλλες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες και έχουν δημιουργήσει μαζί τους έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διαλόγου», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης.

  Οι χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες επιδιώκουν να διευρύνουν την «πίτα» της παγκόσμιας οικονομίας «χωρίς να αγγίζουν το τυρί κάποιου άλλου», κάτι που αποτελεί βαθύτερη φιλοσοφία κι ένδειξη του πνεύματος των χωρών BRICS.

Ο κινέζος ηγέτης πιστεύει ότι η δημιουργία του ‘BRICS plus’ (BRICS +) θα δημιουργήσει ένα σταθερό, ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς και ευνοϊκό αναπτυξιακό περιβάλλον για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα βοηθήσει επίσης αυτές τις χώρες να μεταπηδήσουν στην ταχεία αμαξοστοιχία ανάπτυξης της Κίνας αυξάνοντας το μερίδιο της ευθύνης τους και αποκτώντας δικαίωμα ψήφου.

«Ένα βέλος είναι εύκολο να σπάσει, αλλά αν πάρετε δέκα βέλη, δεν είναι τόσο εύκολο να τα σπάσετε» σημείωσε ο Ξι Τζίνπινγκ αναφέροντας την κινεζική παροιμία,.

Αν και οι χώρες BRICS αντιτίθενται σε κάποιο βαθμό στον άνεμο, τα “χρυσά τούβλα” δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους και η γενική τάση της ανάπτυξης του ομίλου BRICS δεν θα αλλάξει.

ΠΗΓΗ:Pravda.Ru

Μετάφραση :”Αναστοχασμοί” 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ