ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ” : Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν υπόσχεται να αντιδράσει δυναμικά στις προσπάθειες παρέκκλισης από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (JCPOA) .

0
15

   Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αϊατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Κυριακή ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε τυχόν λανθασμένα βήματα σχετικά με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης στην Αστυνομική Ακαδημία του Ιράν, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το ιρανικό έθνος «στέκεται σταθερά στα πόδια του» και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε εχθρικές ενέργειες οποιουδήποτε κράτους.

«Όλα τα λανθασμένα βήματα από το κυρίαρχο καθεστώς σχετικά με την JCPOA θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Γραφείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

   Τα νέα έρχονται την ώρα που η διοίκηση του Τραμπ φαίνεται ότι αγωνίζεται να θέσει υπό αμφισβήτηση την πυρηνική συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλλερσον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως το Ιράν «προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» σχετικά με την πυρηνική συμφωνία, επαναλαμβάνοντας τη στάση της Ουάσινγκτον ότι η Τεχεράνη φέρεται να μην τηρεί τη συμφωνία, ισχυρισμός που η Ισλαμική Δημοκρατία αρνήθηκε έντονα.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για νέες κυρώσεις εναντίον ιρανων ιδιωτών και οντοτήτων σχετικά με το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας. Η κίνηση επικρίθηκε ευρέως από ιρανούς ανώτερους αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο παραβίασε τις διατάξεις του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA).

Η πυρηνική συμφωνία υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 από το Ιράν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λεγόμενη ομάδα των εθνών P5 + 1, που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη λόγω των πυρηνικών της όπλων, με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση εκ μέρους της ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα παραμείνει ειρηνικό.

ΠΗΓΗ: SPUTNIC (news agency)

Μετάφραση:”Αναστοχασμοί”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ