ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ”: Τα κροκοδείλια δάκρυα του Σαρκοζί (και το θρυμματισμένο του όνειρο )

0
6

Η βουλιμία του 63χρονου πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, πρώην υπουργού και πρώην δημάρχου, παρέμεινε επιτακτική και αναγκαία μέχρι σήμερα. Ναι, επειδή – όπως αναφέρθηκε από διάφορα γαλλικά ΜΜΕ – προτού τεθεί υπό κράτηση με εντολή των δικαστών κατά της διαφθοράς, ο Σαρκό προετοιμάζει την επιστροφή του.

 “Το να χάσεις είναι πάντα δύσκολο, αλλά να σκεφτείς ότι τον αφήνουμε να χειριστεί αυτά τα σκατά έχει κάτι νόστιμο”, είπε στην περίπτωση της ήττας του από τον Φρανσουά Ολάντ το 2012. Και τώρα προσπαθεί και πάλι να βγει στο προσκήνιο. Τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες.

Στην πραγματικότητα, τους τελευταίους μήνες, ο πρώην πρόεδρος έχει πολλαπλασιάσει τις εμφανίσεις του: μια ομιλία στη Γερουσία σχετικά με τη συνταγματική επανεξέταση του 2008, παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης για την υποστήριξη μιας εκστρατείας κατά του παιδικού καρκίνου και ακόμη και για τα λογοτεχνικά του γούστα, το πάθος του για τον αθλητισμό…..

«Δεν είναι κακό για έναν συνταξιούχο», είχε σχολιάσει αυτές τις μέρες μια άλλη πηγή του κόμματός του, επισημαίνοντας τη στρατηγική που ακολούθησε μετά το 2012 ο πρώην αρχηγός του κράτους, που είχε ξανακερδίσει την ηγεσία του τότε UMP (μετονομάστηκε σε Les Républicains) αναζητώντας να πάρει την εκδίκησή του, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, από τον Ολάντ.

Επειδή ο Σαρκοζί, εξάλλου, παρά την άψογη νηφαλιότητα των ομιλιών του σχετικά με την ήττα τόσο το 2012 όσο και το Νοέμβριο του 2016 – δεν είχε σκεφτεί ποτέ πραγματικά να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Και ακόμη και τώρα με τον νεαρό πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Élysée κατάφερε να τον βάλει στην άκρη: «Ο Μακρόν, είναι λίγο άντρας και λίγο γυναίκα, όπως είναι τώρα στη μόδα.» «Androgynous», είχε πει αστειευόμενος μήνες πριν.

Προικισμένος με μεγάλο επικοινωνιακό ενθουσιασμό, με διαλεκτικό σθένος που συνδέεται με τις χειρονομίες του με πλάνα ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας (δήμαρχος, αναπληρωτής, υπουργός, πρόεδρος του κόμματος, αρχηγός κράτους) το δώρο της ταυτόχρονης αγάπης και της μίσους από την κοινή γνώμη. Η Γαλλία ήταν ήδη απογοητευμένη αμέσως όταν, αφού τον εξέλεξε πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σαρκό περιφρόνησε και σνόμπαρε τους πολίτες στην πλατεία Place de la Concorde όταν έσπευσαν  για να γιορτάσουν ανάμεσα στους τραπεζίτες του Fouquet.

Μετά από είκοσι έξι ώρες ανάκρισης, τέθηκε το κατηγορητήριο: Ο Νικολά Σαρκοζί διερευνάται επισήμως για παθητική δωροδοκία, παράνομη χρηματοδότηση της εκλογικής εκστρατείας και απόκρυψη δημόσιων κονδυλίων της Λιβύης. Ο πρώην νούμερο ένα του Elysée από το 2007 έως το 2012 θα είχε λάβει πέντε εκατομμύρια ευρώ από τον Καντάφι για τη χρηματοδότηση της εκλογικής του εκστρατείας.

Πριν επιστρέψει – κάτω από δικαστικό έλεγχο – στο σπίτι του ο Σαρκό προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του μιλώντας για “συκοφαντία” και “έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων”. «Πώς μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω προωθήσει τα συμφέροντα του κράτους της Λιβύης;» είπε με κροκοδείλια δάκρυα ο Σαρκοζί. Και τότε συνεχίζει, υπερήφανος για το έργο του: «Εγώ ήμουν εκείνος που έλαβε την εντολή του ΟΗΕ για να χτυπήσει το Λιβυκό Κράτος του Καντάφι· χωρίς την πολιτική δέσμευσή μου, αυτό το καθεστώς θα εξακολουθούσε να είναι παρόν».

Αλλά ο “μικρός Γάλλος μπάσταρδος”, αφού κατηγορήθηκε το 2017 για παράνομη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας το 2012, αφού κατηγορήθηκε σε μια ανοιχτή έρευνα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν χωρίς διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και αφού τελείωσε – τώρα – κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση από τη Λιβύη είναι σίγουρα με την πλάτη του στον τοίχο. Και αυτή τη φορά ούτε η πολιτική βουλιμία του θα καταφέρει να τον σώσει.

*****************

Αρχικό άρθρο από την Eugenia Fiore Bennati

Πηγή: Pravda.ru (Μετάφραση «Αναστοχασμοί»)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ