ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ” : Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ: Μια φούσκα που απειλεί την Παγκόσμια Οικονομία

0
13

   Η πρόσφατη απόφαση του αμερικανού προέδρου να αυξήσει το όριο του αμερικανικού εθνικού χρέους απειλεί την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρου του κόσμου, πόσο μάλλον των Η.Π.Α., δηλώνουν ευρωπαίοι οικονομικοί αναλυτές.

Η οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή της ΕΕ διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. “Η επιρροή του μπορεί να είναι πολύ πιο καταστροφική από ό, τι πιστεύαμε ότι θα ήταν”, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της επιτροπής, στο οποίο αναφέρθηκε η γερμανική εφημερίδα Spiegel.

Τα μέλη της επιτροπής – ανώτεροι υπάλληλοι των υπουργείων οικονομικών της ΕΕ – ανησυχούν για τα σχέδια της διοίκησης Τραμπ να αυξήσουν το κόστος. “Η κατάσταση με το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει χάσει τη σταθερότητά της” και ενέχει “βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία”, αναφέρει το έγγραφο.

Το ανώτατο όριο του εθνικού χρέους των ΗΠΑ… Δεν υπάρχει ανώτατο όριο….

 

Τα μέλη της επιτροπής σημειώνουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ πρόσφατα. Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι που υποδεικνύει πιθανή ευπάθεια της αμερικανικής οικονομίας. Η αύξηση του δημόσιου χρέους θα επιδεινώσει μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αμερικανική οικονομία, σημειώνει η επιτροπή.

Επιπλέον, η Ευρώπη δεν εγκρίνει τη δέσμευση του Τραμπ για προστατευτισμό και τις προσπάθειές του να μειώσει τις κρατικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη. Σε γενικές γραμμές, «η αύξηση του δημόσιου χρέους συνεπάγεται κινδύνους για την παγκόσμια συγκυρία σε βραχυπρόθεσμη προοπτική, επειδή προκαλεί εκροή διεθνών πιστωτών», λένε οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ.

Ο Ντ. Τραμπ συμφώνησε να αυξήσει προσωρινά το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το ανακοινωθέν Τύπου της συνάντησης του Προέδρου με Δημοκρατικούς του Κογκρέσσου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν την αθέτηση υποχρεώσεων τον Δεκέμβριο και να συνεργαστούν σε πολλά θέματα.

Προς το παρόν, το ποσό του εθνικού χρέους των ΗΠΑ έχει φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 19,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, το χρέος των ΗΠΑ διπλασιάστηκε από το 2008 και τώρα φτάνει το 105% του ΑΕΠ.

Συγκριτικά, το εθνικό χρέος της Ρωσίας είναι 19,43% του ΑΕΠ (254 δισεκατομμύρια δολάρια). Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα κράτος με χρέος που δεν υπερβαίνει το 25% του ΑΕΠ μπορεί να θεωρηθεί οικονομικά ευημερούσα χώρα.

Ο Λευκός Οίκος εξηγεί την απόφασή του με την ανάγκη να δαπανήσει πολλά χρήματα για την εκκαθάριση καταστροφικών συνεπειών που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey, ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τις ΗΠΑ τα τελευταία 12 χρόνια. Η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστήριξε την πρόταση του Τραμπ να διαθέσει 7,85 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τα θύματα του Harvey.

Εντωμεταξύ, η αμερικανική Prime Agency σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινή αδυναμία πληρωμής, εάν η απόφαση του προέδρου δεν εγκριθεί σε νομοθετικό επίπεδο πριν από την 1η Οκτωβρίου 2017. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αναγκαστούν σε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ μόνο τα εθνικά τμήματα με επίκεντρο την ασφάλεια  θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Φυσικά, δημιουργικότητα αποτελεί η χρηματοδότηση, σε αντίθεση με τη λογιστική. Μέχρι πρόσφατα, τυχόν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του δολαρίου ΗΠΑ θα ήταν απαράδεκτα σε οποιαδήποτε οικονομική συνάντηση.

(Yet, international banking analysts may take absurdity to the level of unacceptable)Ωστόσο,  διεθνείς τραπεζικοί αναλυτές ενδέχεται να πάρουν τον παραλογισμό στο επίπεδο των απαράδεκτων. Έτσι, όταν έγινε προφανές ότι η οικονομία των ανεπτυγμένων χωρών απέχει πολύ από την ανάπτυξή τους, άρχισαν να μιλάνε για τα εισοδήματα του πληθυσμού και το επιτρεπτό επίπεδο χρέωσης.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που πλήττεται από ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου είναι χρεωμένες «μέχρι τις μασχάλες». Το ύψος του εθνικού χρέους της Γαλλίας είναι 98,84% του ΑΕΠ, της Ισπανίας 98,47%, του Βελγίου 106,52%,της Πορτογαλίας 127,33%, της Ιταλίας 131,71%.

Η Ιαπωνία κατέχει το ρεκόρ με 250,91%. Και πρόκειται μόνο για το δημόσιο χρέος, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα χρέη των μεγάλων εταιρειών.

 

Η δυναμική του εθνικού χρέους των ΗΠΑ

 

Συνήθως, η οικονομία χρησιμοποιεί τη λεγόμενη διάμεση τιμή – το πραγματικό επίπεδο εισοδήματος που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ομάδα του πληθυσμού. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υπανάπτυκτοι τομείς της δημόσιας ασφάλισης συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Αυτοί οι τομείς είναι επίσης υποανάπτυκτοι στη Ρωσία, αλλά, κατά τον υπολογισμό του κρατικού χρέους, η Ρωσία δεν τρέφει ευσεβείς πόθους.

 

Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί μπορούν να αυξήσουν το όριο του εθνικού τους χρέους όσες φορές θέλουν, επειδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος – ούτε σε εθνικό ούτε σε διεθνές επίπεδο – για το δημόσιο χρέος στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο, όπου μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία παίζει το ρόλο της κρατικής τράπεζας – το Federal Reserve System (FRS). Παραδόξως, το FRS δεν είναι μόνο η κύρια κρατική τράπεζα, αλλά και ένας οργανισμός που εποπτεύει τις δραστηριότητες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Το σύστημα αποτελείται από εκπροσώπους και ιδιοκτήτες των τραπεζών που υποτίθεται ότι εποπτεύει.

Το 2008, το Λογιστήριο των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το FRS ανέθεσε όλα σχεδόν τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας και δανεισμού σε ιδιώτες εργολάβους, όπως η JP Morgan Chase, η Morgan Stanley και η Wells Fargo.

Αυτές οι εταιρείες έλαβαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από την Federal Reserve με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Περίπου τα δύο τρίτα των συμβάσεων που η Fed διαχειρίστηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων χορήγησης δανείων έκτακτης ανάγκης ολοκληρώθηκαν εκτός των προσφορών. Για να πετύχει όλα αυτά, η Fed  απέκτησε το δικαίωμα για ανεξέλεγκτη πίστωση ξένων κρατικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η Fed είναι μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης. Πριν από το 2008, οι δραστηριότητες της Fed δεν υπόκεινταν σε υποχρεωτικούς ελέγχους. Η κατώτατη γραμμή ορίζεται ως εξής: υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που είναι επικεφαλής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτοί οι άνθρωποι καθορίζουν το επίπεδο του δολαρίου, το ύψος του δημόσιου χρέους και δανείζουν χρήματα στη δική τους κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, έχουμε να κάνουμε με ένα νόμιμο σύστημα ιδιωτικοποίησης της παγκόσμιας οικονομικής εξουσίας, που βασίζεται σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα και την πυρηνική τριάδα (δηλαδή τα συστήματα μεταφοράς των στρατηγικών πυρηνικών όπλων από αέρος, ξηράς και θαλάσσης).

Δεν έχει σημασία πόσο ψηλά θα αυξηθεί το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους. Περισσότερο από το 80% του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ είναι εθνικής προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους στον εαυτό τους.

Περιττό να πούμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαγράψουν το χρέος στον εαυτό τους ανά πάσα στιγμή, επομένως δεν υπάρχει οικονομική καταστροφή που να προέρχεται από αυτή την κατεύθυνση-αιτία.

ΠΗΓΗ:  Pravda.Ru  – Alexander Artamonov

Μετάφραση : “Αναστοχασμοί “

 

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ