ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Η Κίνα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τα γεωπολιτικά συμφέροντά της στη Συρία

0
55

Η Κίνα σχεδιάζει να επενδύσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο βιομηχανικό πάρκο της Συρίας. Ενώ μερικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε γι ‘αυτά τα έργα υψηλής απόδοσης, άλλοι λένε ότι η Κίνα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στη Συρία.

Η Κίνα σκοπεύει να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου στη Συρία, το οποίο αρχικά θα συγκεντρώσει 150 κινεζικές εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε ο Qin Yong, αναπληρωτής πρόεδρος της Κίνεζο-Αραβικής Ένωσης Ανταλλαγής, την Κυριακή κατά τη διάρκεια της πρώτης έκθεσης έργων ανασυγκρότησης της Συρίας στο Πεκίνο.

Το έργο συζητείται με ενθουσιασμό από την κυβέρνηση της Συρίας και τους διπλωμάτες της χώρας στην Κίνα. Την ίδια μέρα ο πρέσβης της Συρίας στην Κίνα Imad Moustapha επιβεβαίωσε ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων συμμετεχόντων στην εφαρμογή οικονομικών πρωτοβουλιών και έργων στη Συρία.   Μιλώντας στο Sputnik China ορισμένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τη λύπη τους για την επικαιρότητα αυτών των πρωτοβουλιών, ενώ άλλοι τόνισαν ότι με την ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας του το Πεκίνο έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για τα γεωπολιτικά συμφέροντα στη Συρία στη διεθνή κοινότητα.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η Κίνα προτίθεται να παραλάβει συριακά αεροσκάφη και πλοία για τις μελλοντικές οικονομικές της δραστηριότητες. Οι κινεζικές εταιρείες θα λάβουν την απαραίτητη νομική στήριξη στον τομέα των επενδυτικών, κατασκευαστικών και τραπεζικών εργασιών με ειδική επιτροπή για νομικά ζητήματα και επενδύσεις για την αποκατάσταση της Συρίας.

Αυτή η επιτροπή δημιουργήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πρεσβεία της Συρίας στην Κίνα μαζί με την Κίνεζο-Αραβική Ένωση Ανταλλαγής και τη δικηγορική εταιρεία Shijing του Πεκίνου. Το αντίστοιχο έγγραφο υπογράφηκε στις 4 Ιουλίου στο Πεκίνο και έγινε ακόμη μια επιβεβαίωση της σοβαρής πολιτικής πρόθεσης της Κίνας να τονώσει τις επιχειρήσεις στη Συρία.   Ωστόσο, ο Chen Fengying, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, πιστεύει ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

“Για τη Συρία το πιο σημαντικό θέμα είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο και να λύσουμε το πρόβλημα της ένοπλης αντιπολίτευσης και μόνο σε δεύτερη θέση είναι να αποκαταστήσουμε την υποδομή”, δήλωσε ο Chen στο Sputnik China.

“Πιστεύω ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου”, συνέχισε, “Σχεδόν όλα στη Συρία χρειάζονται αποκατάσταση. Οι δρόμοι και τα σπίτια έχουν καταστραφεί εκεί και μόνο μετά την αποκατάσταση των υποδομών και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την παροχή τροφής στον πληθυσμό, μπορούμε να μιλήσουμε για την αποκατάσταση της παραγωγής ».

Ως εκ τούτου, τόνισε ο εμπειρογνώμονας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το ανακοινωθέν σχέδιο επί του παρόντος.

«Η Συρία βρίσκεται κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού», τόνισε ο Τσεν, «εάν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή, θα μπορέσουμε να επενδύσουμε σε διάφορους τομείς της οικονομίας της Συρίας στο πλαίσιο του έργου« One Belt, One Road ».

Ο Azhdar Kurtov του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (RISS) απηχεί τον Chen.

Μιλώντας στο Σπούτνικ τόνισε ότι η αποκατάσταση της υποδομής της Συρίας αποτελεί προτεραιότητα. Πρόσθεσε ότι η αναβίωση και η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας είναι υψίστης σημασίας.

«Όσον αφορά τις επενδύσεις σε βιομηχανικούς κλάδους υψηλής απόδοσης, τη γεωργία, τις μεταφορές της Συρίας, την παροχή τέτοιας δυνατότητας από τη συριακή κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από το αν η Κίνα ή κάποια άλλη χώρα θα συμμετάσχει ενεργά στην πρώτη φάση [έργων ανασυγκρότησης] με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τον πληθυσμό. Βεβαίως, η κυβέρνηση της Συρίας θα προτιμήσει όσους θα δραστηριοποιηθούν ενεργά στην ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων υποδομών », δήλωσε ο Kurtov.   Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρασιακής Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) Vladimir Evseev στο Ινστιτούτο των χωρών της CIS, πιστεύει ότι η προθυμία της Κίνας να επενδύσει στη Συρία σημαίνει ότι το τέλος της σύγκρουσης δεν είναι πολύ μακριά.
“Η Κίνα πραγματικά δεν θέλει να μείνει πίσω – θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της συριακής κρίσης. Ήταν αναμενόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα: δεν ήταν βέβαιο ότι οι ενέργειες της Ρωσίας θα οδηγούσαν στο αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε τελικά. Η Κίνα συμμετέχει όλο και περισσότερο στην επίλυση του συριακού προβλήματος προκειμένου να προσφέρει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις επιχειρήσεις », ανέφερε ο Evseev.   Ο Evseev υπενθύμισε ότι, πριν από την κρίση η Κίνα ήλεγχε ένα σημαντικό μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Συρία. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν εκεί, τόνισε ο εμπειρογνώμονας. Αναμενόμενα, η Κίνα θέλει να συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο της ενεργειακής σφαίρας της χώρας.

ΠΗΓΗ: https://en.riss.ru

Μετάφραση:anastoxasmoi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ