Απολογισμός του συνεδρίου της AfD

0
2

Στο Άουγκσμπουργκ 500 σύνεδροι του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συζήτησαν για τη μελλοντική πορεία του κόμματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο.

Το συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Άουγκσμπουργκ κύλησε ήσυχα, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Οι σύνεδροι συμφώνησαν για τη σύσταση ενός πολιτικού ιδρύματος που θα πρόσκειται στο κόμμα. Μια πολιτική παράδοση από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 σύμφωνα με την οποία τα πολιτικά ιδρύματα αποτελούν βασικό πυλώνα της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας. Επιδοτούνται με συνολικά 580 εκατομμύρια ευρώ και στην Εναλλακτική για τη Γερμανία θα αναλογούσαν γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το 60% των συνέδρων συμφώνησε στο να αναλάβει επίσημα το ρόλο αυτό το ίδρυμα Desiderius Erasmus που ιδρύθηκε το 2015 και το οποίο εκπροσωπεί τη συντηρητική-φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος. Διευθύνεται από την Έρικα Στάινμπαχ, μια 74χρονη πολιτικό, πρώην μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις αρχές του 2017, μετά από 40 χρόνια, να αποχωρήσει από την CDU. Δεν είναι ακόμα επίσημα μέλος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ωστόσο η ρητορική της μάλλον ταιριάζει στο κόμμα.

Μια προτεινόμενη αλλαγή από το προεδρείο του κόμματος όσον αφορά την «προστασία από τους εξτρεμιστές» δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Έτσι επωφελείται η ακροδεξιά. Οι τοπικές οργανώσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία αποφασίζουν εάν θα γίνει κάποιος μέλος του κόμματος o οποίος στο παρελθόν ήταν ενεργό μέλος ακροδεξιού κόμματος. Συνήθως μια τέτοια δράση θεωρείται ως επί τω πλείστον «νεανικό αμάρτημα». Το προεδρείο πρότεινε σε μια τέτοια περίπτωση να έχει λόγο και το ίδιο και να μπορεί να συναποφασίζει, ωστόσο η ιδέα απορρίφθηκε.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Βαυαρία

Ψηφοφορία κατά το συνέδριο του AfDΨηφοφορία κατά το συνέδριο του AfD

Το φθινόπωρο διεξάγονται εκλογές στην Έσση και τη Βαυαρία. Στη Βαυαρία ο στόχος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία δεν είναι μόνο να μπει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά να καταφέρει και ένα μεγάλο πλήγμα στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Ο Βαυαρός πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία θεωρεί τους Χριστιανοικοινωνιστές «σημαντικό πυλώνα στο σύστημα ισχύος της Άγκελα Μέρκελ» και κατά τη γνώμη του οι Χριστιανοκοινωνιστές λένε πολλά, αλλά κάνουν λίγα στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει παγγερμανικά γύρω στο 15% όσο και την περίοδο 2015/2016 που το προσφυγικό βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Την περίοδο εκείνη είχε συγκεντρώσει τα υψηλότερα ποσοστά. Ωστόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κόμματα τύπου AfD συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά. Οι λόγοι που το κόμμα στη Γερμανία δεν μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του δεν συζητήθηκε, παρά μόνο περιορισμένα στη διάρκεια του συνεδρίου.

Κάι Αλεξάντερ Σολτς / Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ