Απολύονται 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι

0
26
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απολύονται δέκα χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι  υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από τις τράπεζες με προγράμματα υποχρεωτικής εξόδου που αποκαλείται εθελούσια έξοδος, αν και έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Την πόρτα εξόδου σε όλους τους εργαζόµενους από 30 χρόνων και πάνω ανοίγουν τα νέα αυτά προγράµµατα που προωθούν  οι συστηµικές τράπεζες, στα διοικητικά συμβούλια των οποίων έχουν διοριστεί ξένοι εκπρόσωποι των “κοράκων” των αγορών που έχουν υφαρπάξει έναντι πινακίου φακής και ξεκοκαλίζουν τις ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι το 2021προγραμματίζεται να απολυθούν τουλάχιστον 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι, ενισχύοντας τις στρατιές των ανέργων και διατηρώντας το προβάδισμα της χώρας μας στην ανεργία διεθνώς. Στα νέα προγράµµατα είναι και «ψαλιδισµένα» τα ανώτατα ποσά αποζηµίωσης.
Αναμενόμενο είναι πολλοί από τους απολυμένους να αναζητήσουν εύρεση εργασίας στο εξωτερικό επιβαρύνοντας την ήδη μεγάλη διαρροή Ελλήνων στο εξωτερικό.Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι, οι συνδικαλιστικοί φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων που στο παρελθόν κινούσαν γη και ουρανό με το παραμικρό, σήμερα τηρούν σιγήν ιχθύος μπροστά στα σημεία και τέρατα που συντελούνται στις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά ας δούμε το ρεπορτάζ για τις συστημικές τράπεζες όπως το παρουσιάζουν τα αφειδώς  χρηματοδοτούμενες από τις ίδιες συστημικά ΜΜΕ.
ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ 

Τον νέο κύκλο των εθελουσιών εγκαινιάζει τη ∆ευτέρα 13 Μαΐου η Εθνική Τράπεζα, µε στόχο να αποχωρήσουν τουλάχιστον 750 άτοµα. Η ΕΤΕ έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και δίνει στους άµεσα αποχωρούντες µάξιµουµ αποζηµίωσης και µπόνους µέχρι 35 µισθούς, µε πλαφόν τα 170.000 ευρώ µεικτά (από 180.000 ευρώ που έδινε η τελευταία εθελουσία στο τέλος του 2018 την οποία έλαβαν 620 εργαζόµενοι). Το νέο πρόγραµµα θα «τρέχει» µέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι το σύνολο του προσωπικού της, από τους 10.294 εργαζοµένους στο τέλος του 2018 (µαζί µε τους εργαζόµενους της Εθνικής Ασφαλιστικής), να έχει περιοριστεί στα 7.000 άτοµα στο τέλος του 2021. Το εύρος της αποζηµίωσης ξεκινά από τους 20 µηνιαίως µεικτούς µισθούς για τους 30άρηδες µε υ πηρεσία 3-10 χρόνια και φτάνει τους 30 µισθούς για τους εργαζόµενους ηλικίας 55 ετών και πάνω µε υπηρεσία στην τράπεζα 35 και πλέον χρόνια. Επιπλέον, για τους εργαζόµενους ηλικίας από 50 έως 54 ετών η βασική αποζηµίωση προσαυξάνεται κατά 30% επιπλέον.

Παράλληλα υπάρχει προσαύξηση της αποζηµίωσης κατά 7.000 ευρώ για κάθε προστατευόµενο τέκνο. Ιδιαίτερη πρόβλεψη λαµβάνεται για το υποστηρικτικό προσωπικό (ασφάλεια, κλητήρες, καθαρίστριες), καθώς στόχος είναι να φύγουν όλοι. Η αποζηµίωση µαζί µε το bonus φτάνει τους 40 µισθούς, ακόµα και για εργαζόµενους ηλικίας 30 χρόνων µε τριετή υπηρεσία.

Το πρόγραµµα προσφέρει και την εναλλακτική λύση των µακροχρόνιων αδειών διάρκειας δύο, τριών ή τεσσάρων ετών µε αποδοχές και πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις. Πιο συγκεκριµένα, όσοι εργαζόµενοι επιλέξουν να λάβουν µακροχρόνια άδεια δύο ετών θα τους καταβάλλεται κάθε µήνα ο πλήρης µισθός τους. Για εκείνους που θα επιλέξουν τριετή άδεια θα καταβάλλονται για 12 µήνες πλήρεις αποδοχές και για 24 µήνες το 50% του µηνιαίου µισθού τους. Ενώ όσοι επιλέξουν τετραετή µακροχρόνια άδεια θα λαµβάνουν κάθε µήνα το 50% του µισθού τους.

Μετά την άδεια

Στη λήξη των αδειών, οι εργαζόµενοι θα αποχωρούν από την τράπεζα. Επίσης, οι ασφαλισµένοι στο ΤΥΠΕΤ θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται κανονικά από την τράπεζα -οι ίδιοι και τα έµµεσα ασφαλισµένα µέλη των οικογενειών τους- µέχρι τη συνταξιοδότησή τους και κατ’ ανώτατο όριο πέντε χρόνια. Παράλληλα έχουν δικαίωµα και σε ιδιωτική ασφάλιση οι ίδιοι και τα παιδιά τους για 15 χρόνια και µέχρι την ηλικία των 70 ετών. Επίσης, ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη κατά ανώτατο όριο µέχρι 15 χρόνια και µέχρι την ηλικία των 70 ετών προβλέπεται για τους εργαζόµενους (και τα προστατευόµενα µέλη των οικογενειών τους) που δεν είναι ασφαλισµένοι στο ΤΥΠΕΤ.

Αµέσως µετά την Εθνική σειρά παίρνει η Eurobank, η οποία αναµένεται µέχρι τον Ιούνιο να ανακοινώσει πρόγραµµα εθελουσίας για 500-600 εργαζόµενους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πρόγραµµα θα ανακοινωθεί άµεσα και προβλέπει «ψαλίδισµα» κατά 20.000 ευρώ στο ανώτερο πλαφόν αποζηµίωσης, στα 160.000 ευρώ (από 180.000 ευρώ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τράπεζα σχεδιάζει και ειδικό πρόγραµµα για υπαλλήλους ηλικίας άνω των 55 ετών, στους οποίους θα δοθεί αυξηµένη αποζηµίωση, που θα διαµορφωθεί στα επίπεδα των 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, η µεγάλη φυγή αναµένεται από το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5.000 αποχωρήσεις µέχρι το τέλος του 2021. Από την τράπεζα, που θα ανακοινώσει σύντοµα το δικό της πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου, αναµένεται να φύγουν φέτος περίπου 2.000 εργαζόµενοι. Τέλος, περί τα 500 µε 600 άτοµα αναµένεται να φύγουν µε πρόγραµµα εθελουσίας από την Alpha Bank.

 

odosdrachmis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ