Απόλυτος άρχοντας της Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ -Εγκρίθηκε η συνταγματική μεταρρύθμιση για τις προεδρικές θητείες

0
5
Φωτογραφία: ΑΡ

Την κατάργηση του άρθρου του κινεζικού συντάγματος που περιορίζει την προεδρική θητεία σε δύο θητείες ενέκρινε το κοινοβούλιο της Κίνας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ισόβια παραμονή του Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2.964 μέλη του, μόλις δύο ψήφισαν κατά και τρία απείχαν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ενέκριναν την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματο της Κίνας, που καλύπτει και τη θέση του αντιπροέδρου της χώρας.
Η κίνηση θα επιτρέψει στον νυν πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία πέραν του 2023 οπότε λήγει η δεύτερη θητεία του.

Από τη δεκαετία του 1990 είχε επιβληθεί στην Κίνα ένα όριο δύο θητειών για τους προέδρους της χώρας.

Οι δύο προκάτοχοι του Σι, ο Χου Ζιντάο (2003-2013) και ο Ζιάνγκ Ζεμίν (1993-2003), παρέμειναν στην προεδρία 10 χρόνια ο κάθε ένας. Κάθε φορά η μετάβαση γινόταν ομαλά, την ώρα που η Κίνα αναδεικνυόταν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Αλλά ο 64χρονος Σι, που εμφανίζεται πολύ πιο απολυταρχικός και προωθεί ένα είδος λατρείας προς το πρόσωπό του, όπως επισημαίνουν δυτικοί αναλυτές, αψήφησε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος την παράδοση που ήθελε τον πρόεδρο να παρουσιάζει έναν υποψήφιο διάδοχο. Μάλιστα το συνέδριο ενίσχυσε περαιτέρω τις εξουσίες του περνώντας μια πολιτική σκέψη με το όνομά του στη Χάρτα του Κόμματος κι αναδεικνύοντάς τον έτσι ως τον πιο ισχυρό ηγέτη από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ.

Παραμένοντας στην εξουσία μετά το 2023 φαίνεται ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του για την Κίνα: να υλοποιήσει το όραμά του για μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά, εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό σύστημα και στη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας, μείωση του τεράστιου χρέους των κινεζικών επιχειρήσεων με απώτερο στόχο να διασφαλίσει την «αναγέννηση» της Κίνας και να την κάνει μια ανεπτυγμένη χώρα με παγκόσμια επιρροή, με μια ευημερούσα κοινωνία και έναν ισχυρό στρατό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × three =