Από το blackout, μας έσωσαν τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και όχι τα πράσσειν άλογα – Tου Κρικόρ Τσακιτζιάν

0
1227

Η χώρα δοκιμάζεται από τον μεγαλύτερο καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών και μαζί δοκιμάζεται και το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Εάν είχαμε καταργήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας, όπως υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση, σήμερα η χώρα θα ήταν βυθισμένη σε παρατεταμένο blackout. 

Δόθηκε σκληρή μάχη επί σειρά ετών, απ΄όλες τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, για να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και να μεταβούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πράσσειν άλογα του κυρίου Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς καμία πρόβλεψη για μια τέτοια έκτακτη κατάσταση όπως η φετινή.

Όμως σήμερα που οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια έφτασαν στα όριά του το σύστημα και αναγκάστηκαν να επαναλειτουργήσουν τις δύο λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου, τη μια της Φλώρινας και τη μια της Μεγαλόπολης. Δηλαδή να λειτουργούν και οι 7 λιγνιτικές μονάδες που διαθέτει η χώρα, για να κρατηθεί το σύστημα όρθιο. Επιπλέον να εισάγουμε ρεύμα από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του δικτύου, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά, ακόμα κι αν προστεθούν άλλα τόσα.

Οι λόγοι όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είναι ότι τα αιολικά με την άπνοια των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να παράγουν ρεύμα, ενώ τα φωτοβολταϊκά παράγουν μέχρι τη δύση του ηλίου. Έτσι το δίκτυο ηλεκτροδότησης κινδύνευε άμεσα με κατάρρευση. Επειδή έχουν γίνει απολύσεις τεχνικού προσωπικού όλα αυτά τα χρόνια που ξήλωναν το πουλόβερ της ΔΕΗ, αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν όλο το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας για να επαναλειτουργήσουν οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που μπήκαν στο σύστημα για να το κρατήσουν όρθιο και να μην έχουμε blackout.

Δεν κλείνεις κάτι τόσο σημαντικό αν δεν έχεις φροντίσει να το αντικαταστήσεις με κάτι εξίσου ασφαλές. Αυτή η πρεμούρα να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια και να αντικατασταθούν από αιολικά και φωτοβολταϊκά, την ώρα που ξέρεις καλά πως δεν είναι αξιόπιστη λύση για περιόδους αυξημένης ζήτησης ρεύματος, δεν το κάνεις. Φροντίζεις πρώτα να έχεις έτοιμη εναλλακτική λύση και μετά προχωράς τα σχέδιά σου για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Αφού είναι πολιτική σου να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα των επενδυτών, κάντο, αλλά με τρόπο. Να έχεις όμως και το νου σου στα συμφέροντα των καταναλωτών, έστω και για μια έκτακτη ανάγκη όπως η τωρινή, η οποία θα είναι πλέον συχνή, όπως λένε οι ειδικοί.

Όσο για τις πράσινες φανφάρες και τα πράσσειν άλογα, ας τα ξανασκεφτούν οι εμπνευστές τους, έστω κι αυτή την ύστατη ώρα και  ας αναθεωρήσουν για να μη μας βρει κανένα κακό και δεν θα ξέρουν μετά που να κρυφτούν.

 

politispress.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ