Απ’ Τη Διαδικασία Υπερβολικών Πλεονασμάτων Πότε Θα Βγούμε;

0
3

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε χθες την έξοδο της Ελλάδας απ’ τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν από το 2009. Αν η Ελλάδα βγει απ’ τη διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων θα είναι η 20η ευρωπαϊκή χώρα που το πετυχαίνει.

Όμως με βάση την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς η χώρα μπήκε σε διαδικασία υπερβολικών πλεονασμάτων μέχρι το 2060.  Και αυτό καθιστά την Ελλάδα την πρώτη και μόνη χώρα στη διεθνή ιστορία που υπογράφει την υποχρέωση για λιτότητα δεκαετιών.

Και παρόλα αυτά το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο, η πραγματική επιστροφή στις αγορές αδύνατη και το όνειρο της ουσιαστικής ανάπτυξης χαμένο.

Ο εναλλακτικός δρόμος ήταν αυτός στον οποίο η χώρα βάδιζε το 2014 και αυτός στον οποίο μπορεί να επανέλθει αν ξεφύγει από τη λογική του κρατισμού, της υπερφορολόγησης, των αντιαναπτυξιακών πολιτικών και της πρόταξης του κομματικού από το εθνικό συμφέρον.

Η κυβέρνηση έχει υπογράψει μία συμφωνία οικονομικής σκλαβιάς για δεκαετίες. Δεν είναι αστείο. Είναι τραγικό. Και ο βαθμός αυτογνωσίας και αυτοκριτικής της είναι μηδενικός αν όχι αρνητικός. Γιατί πώς να βαθμολογήσεις ως προς την αυτοκριτική της μία κυβέρνηση που πανηγυρίζει γιατί μέσα σε 2,5, μόλις, χρόνια κόστισε στην Ελλάδα πάνω από 100 δις και τη δέσμευσε με λιτότητα για μισό αιώνα;

Όμως χωρίς αυτοκριτική δεν υπάρχει και προοπτική αναγνώρισης λαθών. Και χωρίς αναγνώριση λαθών δεν υπάρχει ελπίδα για διόρθωση τους. Και απομένει η βεβαιότητα για την επανάληψη και την εδραίωση τους. Και με αυτήν την βεβαιότητα πρέπει εμείς οι πολίτες να πορευτούμε και να επιβιώσουμε.

ΠΗΓΗ:Analitis.gr/Πάνος Παναγιώτου*

(*)Ο κ Πάνος Παναγιώτου  είναι αναλυτής και δημιουργός ρομποτικών συστημάτων ανάλυσης των χρηματιστηριακών αγορών. Το πιο πρόσφατο σύστημα του, με την εμπορική ονομασία DomiStock, υποστηρίζεται από την Reuters Financials, διατίθεται από την Innovative Market Technologies στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες και επιλέχθηκε ως ο Ρομποτικός Σύμβουλος Αναφοράς σε διεθνή ερευνητική εργασία για τη διαδραστικότητα Ρομπο-Συμβούλων και Ιδιωτών Επενδυτών, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

 

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ