Ασάνζ: Το Συμβούλιο της Ευρώπης τάσσεται ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

0
4

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί», αναφέρει η κ. Μιγιάτοβιτς και δηλώνει πως θα συνεχίσει «να παρακολουθεί στενά» την κατάσταση του ιδρυτή των WikiLeaks.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, τάχθηκε κατά της έκδοσης του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου κατγορείται για κατασκοπεία.

Όπως αναφέρε χαρακτηριστικά η κ. Μιγιάτοβιτς, η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ θα έχει «ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου, όπως και επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση».

Ο ευρύς και αόριστος χαρακτήρας των εις βάρος του κατηγοριών και τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικά, καθώς πολλά από αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, τόνισε η Επίτροπος σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Συνεπώς, το να επιτραπεί η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα έχει μια ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου και ουσιαστικά μπορεί να παρεμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης από την εκπλήρωση της αποστολής τους ως προμηθευτών πληροφοριών και δημόσιων παρατηρητών σε δημοκρατικές κοινωνίες», συμπλήρωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ εκτιμά επίσης ότι σε περίπτωση έκδοσης του Ασάνζ, «τόσο οι συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ όσο και η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί» από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ενέχουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, πρόσθεσε η Επίτροπος.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος αρχικά κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, είχε βρει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από το 2012 έως το 2019.

Τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισήλθε στην πρεσβεία και συνέλαβε τον Αυστραλό δημοσιογράφο καθώς άρθηκε το καθεστώς ασύλου.

Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει αίτημα για την έκδοση του Άσανζ στην Ουάσιγκτον, όπου κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων κυβερνητικών δεδομένων σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Του έχουν απαγγελθεί 18 κατηγορίες που ισοδυναμούν με 175 χρόνια φυλάκισης.

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ