Ασφαλιστικό: Ελεύθερη επιλογή εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση

0
5

Το πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit 2019.

Eλεύθερη επιλογή εισφορών σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να προβλέπει το νέο ασφαλιστικό σύστημα, αποσυνδέοντας την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit 2019, η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορά ένα καινοτόμο σύστημα, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι «θα αγκαλιάσουν» το σύστημα αυτό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, βάσει την πρότασης, θα αποσυνδεθεί η ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα, ενώ θα προσφέρεται «ελεύθερη επιλογή εισφορών ανάλογα με την επιθυμία και τους σχεδιασμούς του κάθε ασφαλισμένου».

«Το “ασφαλιστικό” παύει, με λίγα λόγια, να είναι “φορολογικό”», σημείωσε και πρόσθεσε ότι με τη μείωση των φόρων, εξασφαλίζεται εισόδημα στους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο, αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.

«Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους. Και τους καλούμε μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία, να τα αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Βρούτσης: «θα επιδιώξω να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη»

Στο ασφαλιστικό αναφέρθηκε – επίσης στο Thessaloniki Summit 2019 – ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι «θα επιδιώξω να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς και η ανταποδοτικότητα.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση για 1.440.000 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Βρούτση θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο, σημείωσε ότι «θα είναι ότι πιο απλό υπήρξε ποτέ και θα δίνει απόλυτη ελευθερία. Διότι, το σύστημα που θα παρουσιάσουμε θα αποσυνδεθεί από τα χρόνια ασφάλισης και δουλειάς και αποσυνδέεται τελείως και από το εισόδημα».

Επανέλαβε, δε, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στις 1 Ιουλίου 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων να βγαίνουν ψηφιακά.

 

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ