Αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς η δεξαμενή των ανέργων στην Ελλάδα

0
4
INTIME

Χριστίνα Κοψίνη

Την ώρα που η τελευταία, αναρτημένη στο διαδίκτυο, ΚΥΑ απελευθερώνει τις απολύσεις σε όλες τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να εξαιρεθούν από τη ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, διευκολύνοντας να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή ανέργων του ΟΑΕΔ, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Ιούνιο δεν εκπλήσσουν.

Το τελευταίο τετράμηνο προστέθηκαν 182.951 άνεργοι και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 174.217 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (μείωση 4,4%), ενώ αυξήθηκαν κατά 11.640 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 (αύξηση 0,3%) λόγω της καθυστερημένης έναρξης περισσότερων εποχικών επιχειρήσεων.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2020 ανήλθε σε 18,3% έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 17,1% τον Ιούνιο του 2019 και του διορθωμένου προς τα πάνω 17,3% τον Μάιο του 2020. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούνιο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.744.630 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 836.637 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.312.753 άτομα.

Ωστόσο, όσο κι αν έχουμε εξοικειωθεί με τα στοιχεία αύξησης της ανεργίας, όπως σημειώνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στο τελευταίο δελτίο οικονομικών, «οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας τους αμέσως επόμενους μήνες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη χρονική έκταση και την ένταση της ύφεσης αλλά και την επιστροφή στην ανάκαμψη».

Το ΙΝΕ εκτιμά ότι όσοι είναι αισιόδοξοι για μια σχετικά σύντομη ανάκαμψη διατρέχουν υψηλό ρίσκο διάψευσης. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει, «το χρόνιο έλλειμμα παραγωγικών επενδύσεων εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την πορεία της οικονομίας, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια συρρίκνωσης οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2020 και παρ’ ότι η ύφεση στην Ελλάδα (-0,5%) ήταν μικρότερη από αυτή στην ευρωζώνη (-3,2%), η κάμψη των επενδύσεων ήταν μεγαλύτερη σε ετήσια βάση (-6,4% έναντι 1,9% στην Ε.Ε.). Το β’ τρίμηνο η μείωση των επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν στο -10,3, πτώση ωστόσο υποδεέστερη από αυτήν των άλλων αναπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών πλην της Γερμανίας».

Με αφορμή τις αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το ΙΝΕ υποστηρίζει ότι η αύξηση της απασχόλησης δεν μπορεί να στηριχτεί στην εμπειρικά αθεμελίωτη υπόθεση ότι οριζόντιες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

«Τέτοιες μειώσεις θα έχουν ένα δεδομένο εισοδηματικό όφελος για τις επιχειρήσεις αλλά ένα απολύτως αβέβαιο αποτέλεσμα για την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, πέραν των αρνητικών συνεπειών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να ακολουθεί την αύξηση της απασχόλησης και να επιβραβεύει την κοινωνικά υπεύθυνη και δημιουργική επιχειρηματικότητα», σημειώνει το ΙΝΕ.

Ταυτοχρόνως τάσσεται υπέρ της παράτασης του προγράμματος «Συν-Εργασία», διότι «παρά τα μειονεκτήματά του, είναι αναγκαία με στόχευση την ενίσχυση των επιχειρήσεων που όχι απλώς διατηρούν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά δημιουργούν και νέες. Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με τα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ μπορούν να περιορίσουν τις συνέπειες της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασία», καταλήγει το ΙΝΕ.

Σκληρή η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι

«Τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία είναι αποκαλυπτικά, αλλά ακόμη πιο σκληρή και αποκαλυπτική είναι η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς (φωτογραφία). Στιγμές αυτής της πραγματικότητας αποτύπωσε και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες διατάξεις του υπ. Εργασίας. Ορμώμενος από το γεγονός ότι ως πρόεδρος του ΕΚΑ είναι αποδέκτης των καταγγελιών από εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους ή συνεχίζουν να απασχολούνται απλήρωτοι, μας επισήμανε τα εξής σημεία:

Ορισμένοι εργοδότες χρησιμοποιούν τις αναστολές συμβάσεων και τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να λύνουν τους λογαριασμούς τους με όσους εργαζόμενους δεν εκτιμούν ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, «υπάρχουν καταγγελίες στο ΕΚΑ που αποκαλύπτουν ότι στους “κολλητούς” επιφυλάσσεται μια άρτια αμειβόμενη θέση μέσω του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ οι μη αρεστοί μετακινούνται στο καθεστώς αναστολών συμβάσεων των 534 ευρώ». Συγκεκριμένα παραδείγματα μπορούν να αναζητηθούν στον χώρο των φυλάκων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ «δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι ενώ είναι σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία και να εργαστούν παρανόμως».

«Οι εργοδότες που ως καταγγελλόμενοι από απλήρωτους εργαζόμενους καλούνται να παραστούν σε συναντήσεις των Επιθεωρήσεων Εργασίας αρνούνται να προσέλθουν. Προτιμούν να υποστούν ένα πρόστιμο το οποίο στη συνέχεια θα διευθετήσουν υποβάλλοντας ένσταση, ύστερα από την οποία είτε δεν θα πληρώσουν είτε θα ξεχρεώσουν διά των δόσεων. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι που διεκδικούν απλήρωτα ποσά εργασίας προτιμούν να αποσυρθούν επειδή δεν έχουν καν τη δυνατότητα να σηκώσουν το οικονομικό βάρος μιας δικαστικής προσφυγής. Βλέπετε, για κάποιους ακόμη και τα 200 ή τα 400 ευρώ μετράνε».

Εκπληξη προκαλεί κατά τον κ. Μυλωνά το γεγονός πως πολλές απολύσεις γίνονται ή άρχισαν να γίνονται πριν από την εμφάνιση του COVID-19. «Κι αυτό φαίνεται με τις απολύσεις στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, στον ALPHA TV, στο ΟPEN, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό Star».

 

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ