Αυξημένη επιφυλακή και ψευδείς ειδήσεις στον Εβρο

0
11
Τις σκηνές του Μαρτίου φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν πολίτες και στρατιωτικοί στα σύνορα ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

 

Με ανάκληση των αδειών όλων των στρατιωτικών που υπηρετούν στις μονάδες του Εβρου, αλλά και με έντονη κινητικότητα των μονάδων κοντά στα σύνορα φαίνεται πως απαντά η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μετά την έκδοση από πλευράς Τουρκίας NAVTEX, με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στον Εβρο κλήθηκαν εσπευσμένα από τους διοικητές τους στις μονάδες όπου υπηρετούν, ενώ παράλληλα με την ανάκληση των αδειών των στελεχών αλλά και των στρατευμένων ενημερώθηκαν άμεσα και οι εθνοφύλακες από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε επιφυλακή. Υπενθυμίζεται πως στον Εβρο τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν καταλυτικό συντελεστή στη μαχητική ισχύ των μονάδων του Στρατού Ξηράς, καθώς εδώ και χρόνια συμμετέχουν ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του στρατού.

Η συγκεκριμένη απόφαση όπως είναι φυσικό προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, ενώ δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν και τα πρώτα φέικ νιουζ είτε περί θερμού επεισοδίου στον Εβρο είτε για την επανάληψη των επεισοδίων της προσφυγικής κρίσης του Μαρτίου. Πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμα και για μερική επιστράτευση κυρίως όσων αποστρατεύτηκαν στην τελευταία ΕΣΣΟ αλλά και για μετακίνηση αρμάτων μάχης από τις παρέβριες μονάδες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Βέβαια μέχρι στιγμής το μόνο ενεργό «μέτωπο» είναι αυτό των κοινωνικών δικτύων, με κάποιους χρήστες που κατάγονται από τη Θράκη και ειδικότερα από τον Εβρο να έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα κλίμα γενικού ξεσηκωμού, εντελώς αναντίστοιχο με τη μέχρι στιγμής κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί γενικότερα στις πόλεις του νομού.

Υπάρχουν μάλιστα δεκάδες προτροπές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει επιθετικά στις τουρκικές προκλήσεις, ζητώντας τη βύθιση του σεισμογραφικού, ενώ παράλληλα πληθαίνουν και οι διαδικτυακές εκκλήσεις να μη δημοσιεύονται φωτογραφίες και κινήσεις των ελληνικών στρατευμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, παρότι φυσικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους μετακινήσεις οργανωμένων στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδεσε το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που φέρνει στρατεύματα των ΗΠΑ τα οποία θα διέλθουν από τη χώρα μας με προορισμό τη Ρουμανία για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Αtlantic Resolve 2020.

Oι στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρονται αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι σύμφωνα με το πρόγραμμα, και εάν αυτό δεν μεταβληθεί από τις εξελίξεις, πρόκειται να μεταβούν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αλεξανδρούπολη.

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ