Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019 προανήγγειλε η Αχτσιόγλου

0
2
sputniknews.gr

Αναφερόμενη στον κατώτατο και τον υποκατώτατο μισθό, η υπουργός Εργασίας μίλησε για τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή για επιτάχυνση της διαδικασίας, προαναγγέλλοντας αύξηση του κατώτατου μισθού από τα τέλη Ιανουαρίου.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Ιανουάριο προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, και όσον αφορά στον κατώτατο και τον υποκατώτατο μισθό, η κα. Αχτσιόγλου ανέφερε πως, με τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή, θα επιταχύνει τη διαδικασία. Προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα τέλη Ιανουαρίου, αφού η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει, όπως είπε, και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, επισημαίνοντας πως σήμερα υπεγράφη η έβδομη (αφορά εργαζομένους στον τομέα του Τουρισμού).

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους Θεσμούς πως δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε διαρθρωτικό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «εμμονική» τη στάση του ΔΝΤ κατά τη β’ αξιολόγηση, όταν και τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, αναγνωρίζοντας πως η στάση των Ευρωπαίων ήταν διαφορετική.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού μέχρι το 2070, η οποία δεν αμφισβητείται, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πεπεισμένο πως οι στόχοι των πλεονασμάτων μπορούν να επιτευχθούν και ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Ειδικότερα, ανέφερε πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αποτυπωμένος στον προϋπολογισμό, που για το 2019 φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ και το 2022 ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια. Μέσα σε αυτόν τον χώρο, εξήγησε, εντάσσονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα ενοικίου, κτλ.

Ερωτηθείσα για τα περί «ήπιας περικοπής συντάξεων», τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η υπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματική πως δεν υφίστανται. Χρειάζεται, είπε, να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους Θεσμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν και εκείνοι πως το μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά.

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ