Βίντεο: Ξεκίνησαν τα έργα στη Χίο – Κατασχέθηκαν δεκάδες μολότοφ και ρουκέτες

0
23

Ξεκίνησαν τα έργα στη θέση «Κρητικός Λάκος – Ψείρα», με στόχο την κατασκευή κλειστού κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Χίο. Κατασχέθηκαν δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Υπό την εποπτεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων – προς αποφυγή τυχόν επεισοδίων – ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του νέου κλειστού κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Χίο.

Μηχανήματα έργου του στρατού, τα οποία έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας στο νησί, ξεκίνησαν τις εργασίες στην τοποθεσία «Κρητικός Λάκος – Ψείρα», η οποία έχει επιταχθεί από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ωστόσο, επικράτησε ένταση μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την έναρξη των έργων.

Δεν έλλειψαν μάλιστα, και οι στιγμές έντασης, με την Ελληνική Αστυνομία να προχωράει σε χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 45χρονου άνδρα, ενώ προέβησαν στην κατάσχεση 63 βομβών μολότοφ και 16 ρουκετών.

Ίδιο το σκηνικό και στη θέση Καράβα στη Λέσβο, όπου από τα ξημερώματα λαμβάνουν χώρα «οδομαχίες» μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, με τους τελευταίους να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς έχουν στήσει οδοφράγματα, με στόχο την αποτροπή της έναρξης των έργων. Στο σημείο, μάλιστα, βρισκόταν και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Η ένταση στα δύο νησιά ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, όταν αποβιβάστηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καθώς και μηχανήματα έργου.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τις εξόδους του λιμανιού, με την αστυνομία να «απαντά» με χρήση χημικών προκειμένου να απωθηθούν οι διαμαρτυρόμενοι.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης.

Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

Πέτσας: Οι κάτοικοι να μας εμπιστευτούν

Τα μεταμεσονύχτια επεισόδια σε Λέσβο και Χίο κλήθηκε να σχολιάσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους κατοίκους να εμπιστευτούν την κυβέρνηση.

«Καλούμε τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Υπενθύμισε δε, ότι «η Κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητα της να υλοποιήσει το σχέδιο που είναι προς όφελος της χώρας, αλλά κυρίως των τοπικών κοινωνιών».

«Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι ανοιχτές θα κλείσουν» έσπευσε να προσθέσει, επιβεβαιώνοντας την αποβίβαση στα λιμάνια των δύο νησιών μηχανημάτων έργων για τις εργασίες κατασκευής των νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

Οι περιοχές επίταξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιοχές για την κατασκευή κλειστού τύπου δομών φιλοξενίας.

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Νέες δομές θα κατασκευαστούν και στα νησιά Λέρο – Κω, δίπλα σε υφιστάμενες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ