Β.Πούτιν απειλεί Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ή ενεργοποιείς τους S-400 ή τα βγάζω όλα στη φόρα»

0
34

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προβαίνει το ειδεογραφικό πρακτορείο ahvalnews.com., το οποίο τονίζει πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα μπορέσει να αναβάλει για πολύ ακόμα την ενεργοποίηση των S-400 καπόπιν ρωσικών πιέσεων και απειλών.

Παρόλο που οι καραντίνες και το κλείσιμο των αγορών έχουν μειώσει τη μεγάλη κίνηση στην εξωτερική πολιτική, η κατάσταση σταδιακά αντιστράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπό αυτήν την έννοια, καυτά νέα προέρχονται από τη Συρία και τη Λιβύη.

Μιλήσαμε με τον ειδικό σε θέματα Ρωσίας Dr.  Kerim Has, που διαμένει στη Μόσχα, για τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και για το ζήτημα των S-400, η ενεργοποίηση των οποίων αναβλήθηκε με το πρόσχημα του Covid-19, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις δοθεί από την Άγκυρα στη Μόσχα ότι θα ενεργοποιηθούν στις αρχές Απριλίου.

Ο Kerim αναφέρθηκε στα σχόλια που έγιναν στους οικονομικούς κύκλους ότι το S-400 δεν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, αφού η Άγκυρα ήθελε να συμπεριληφθεί στη γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) για να έχει ζεστό χρήμα στα ταμεία της. Είπε, «Νομίζω κι εγώ ότι η μη ενεργοποίηση έχει στενή σχέση με αυτό. Ωστόσο, ξέρω ότι η Ρωσία δεν θα το ανεχτεί αυτό μακροπρόθεσμα».

Ο Κερίμ Χας, αφού υπογράμμισε ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 για καθαρά πολιτικούς λόγους, συμπλήρωσε ότι «Οι S-400 ήταν το τίμημα για τις 15 Ιουλίου. Αυτό που έγινε πίσω από τα παρασκήνια κατά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, συζητείται τακτικά από τα κορυφαία ονόματα της Ρωσίας κατά καιρούς”.

Σύμφωνα με τον Has, η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει τους S-400 αργά ή γρήγορα. Συνεχίζοντες δε είπε ότι:

“Αν δεν τους ενεργοποιήσει, η Ρωσία θα κατεβάσει από το ράφι πολλούς φακέλους για τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ερντογάν θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στην οικονομία και το ρωσικό ραβδί, και κατά την άποψή μου, θα επιλέξει τη Μόσχα”.

Σύμφωνα με τον Kerim Has, ο οποίος στηρίζεται στις δικές του ρωσικές πηγές, η 15η Ιουλίου μάλλον δεν θα συνέβαινε εάν ο Ερντογάν δεν είχε ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσία (σ.τ.μ. για την κατάρριψη του Su-24 από τουρκικά F-16).

Σχολιάζοντας το θέμα ο Κερίμ Χας είπε ότι “οι S-400, είναι ένα πολιτικό ρουσφέτι που έδωσε ο Ερντογάν από πριν στη Ρωσία”, και σημείωσε ότι οι λόγοι που επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση βρίσκονται πίσω από τη συζήτηση που γίνεται για “ελεγχόμενο πραξικόπημα”.

Ο Κερίμ Χας,  είπε ότι με τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν στις 4 Μαΐου, περί ασφαλούς καθεστώτος, άνοιξε μια ξεχωριστή παρένθεση, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στη Ρωσία.

Ο Ερντογάν είπε: “Εάν το καθεστώς δεν μπορεί να ελέγξει όσους το υπονομεύουν, γνωρίζουμε εμείς τον τρόπο να το κάνουμε με τη δική μας δύναμη. Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων, μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα σε αυτό το πλαίσιο στην προσεχή περίοδο”. Η δήλωση ότι “το επόμενο διάστημα θα κάνουμε νέα βήματα, αναλόγως με την πορεία των εξελίξεων”, είναι κενή περιεχομένου, δεν υπάρχει πιθανότητα θερμής σύγκρουσης ή επιχείρησης στην περιοχή λόγω της επιδημίας Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Χας είπε ότι η δήλωση Χαφτάρ, ότι “ανέλαβα την εξουσία στη χώρα”, προκάλεσε την αντίδραση και των ΗΠΑ και της Ρωσίας και ότι η δήλωση αυτή δεν έχει πρακτική σημασία στο έδαφος. Είπε συγκεκριμένα:

«Η επιχείρηση για τον έλεγχο της Τρίπολης συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο. Εκεί υπάρχει ένα αδιέξοδο. Επομένως, η δήλωση του Χαφτάρ δεν επέφερε κάποια αλλαγή, δεν άλλαξε την εξίσωση στο πεδίο. Η Ρωσία επίσης απέρριψε τη μονομερή δήλωση της πλευράς του Χαφτάρ. Η Μόσχα παίζει και με την πλευρά του Σαράζ και διατηρεί μια ισορροπία στις σχέσεις με τις δύο πλευρές”.

Ο Χας υπογράμμισε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά και καταγράφει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη και ότι με βάση τους υπολογισμούς της Μόσχας, η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει στείλει περίπου 8.000 τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη.

Ο Χας υπενθύμισε ότι στην αρχή δημοσιεύθηκε κατ’ αρχάς τους έδωσαν μηνιαίο μισθό 2 χιλιάδες δολάρια, όμως τώρα ο μισθός έπεσε στα 130 δολάρια.

Τέλος, ο Κερίμ Χας είπε με νόημα ότι “στο ρωσικό τύπο υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που λένε ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη”.

 

pentapostagma.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ