Γαλλική πρωτοβουλία για λύση στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με «κλειδί» την ανάπτυξη-Ηχηρή παρέμβαση Μοσκοβισί: Οι δανειστές της Ελλάδας δεν πρέπει να «παίζουν με τη φωτιά»!….

0
7

Την αλλαγή παιχνιδιού για την Ελλάδα, από το χρέος στην ανάπτυξη επιχειρεί από χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μπρούνο Λε Μέρ σε μια σειρά συναντήσεων με τους βασικούς πρωταγωνιστές τους ελληνικού προγράμματος.

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σήμερα θα συναντηθεί και με την προκάτοχο του, σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της Ελλάδας.

Στόχος του κ. Λε Μέρ είναι να εξηγήσει σε όλους τη γαλλική λύση για το ελληνικό χρέος. Τη σύνδεση δηλαδή της αποπληρωμής του χρέους με τον οικονομικό κύκλο της χώρας μας . Όταν η Ελλάδα έχει θετική ανάπτυξη να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια και όταν δεν μπορεί, να γίνει διευκόλυνση μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και της εξασφάλισης περιόδου χάριτος. Αν και το σχέδιο δεν είναι γερμανικού τύπου, δηλαδή ζυγισμένο και κοστολογημένο, όπως τα αντίστοιχα του ESM, φαίνεται όλοι να το συζητούν .

Εκεί που φαίνεται, όμως, να συμφωνούν όλοι είναι το σημείο της γαλλικής πρότασης που θέλει να δοθεί μια γενναία αναπτυξιακή ώθηση με ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει οριστικά η οικονομία και να χρειαστούν τελικά πολύ λιγότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε αυτό συμφωνεί ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού απηχεί και με τη βασική του φιλοσοφία για την Ελλάδα. Τι λέει ακριβώς αυτή; Ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την κρίση με «χορηγίες» στην ελάφρυνση χρέους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά με τις δικές της δυνάμεις και την βοήθεια των εταίρων της να επικεντρώνεται σε κονδύλια που θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις συναντήσεις του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συνάντησε θετική ανταπόκριση αφού ένα αναπτυξιακό πακέτο θα εκτόνωνε τις άσχημες εντυπώσεις που άφησε η αποτυχία του Eurogroup του Μαΐου και θα έδειχνε και μια διάθεση συναίνεσης και βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι δίαυλοι του νέου αναπτυξιακού πακέτου μπορεί να είναι πολλοί. Η συνέχιση της διευκόλυνσης που παρέχεται στην Ελλάδα για να κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να παραμείνει στο απολύτως ελάχιστο 5%, με το 95% των κονδυλίων προς τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.

Μπορεί να συζητηθεί και ένα ακόμη χαμηλότοκο δάνειο για την ενίσχυση της απασχόλησης, συμπληρώνοντας έτσι το κενό που άφησε η ελληνική πρόταση για δάνειο με τον ίδιο σκοπό από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μεγάλη ευκαιρία για τη διοχέτευση της Ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να προσφέρει και η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας που πήρε πρόσφατα την έγκριση των δανειστών. Ως γνωστό, στην νέα Τράπεζα υπάρχει σχεδιασμός να συμμετέχουν η Γερμανική KFW, η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank. Είναι λοιπόν σχετικά εύκολο με μια απόφαση η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών να μεγαλώσει σημαντικά .

Τη λύση ενός έξτρα αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα με τις απαραίτητες διευκολύνσεις όπου αυτές χρειάζονται βλέπει με πολύ καλό μάτι και η Κομισιόν. Η επιτροπή έχει κάνει ήδη τις κινήσεις της από το 2015 με τις αυξημένες προκαταβολές του ΕΣΠΑ και την ανοιχτή πρόταση για συμμετοχή στο πακέτο Γιούνκερ .

Ηχηρη παρεμβαση Μοσκοβισί

Οι Ευρωπαίοι Εταίροι δεν θα πρέπει να “παίζουν με τη φωτιά” με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε, όπως αναφέρει τo Euro2day, ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. “Δεν έχουμε συμφωνία ακόμη”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι “λόγικό” να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα φθάνει στα όρια του τι μπορεί να αποδεχτεί η κοινωνία.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr /real.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ