Γελάνε Μαζί Μας

0
20

Και ξαφνικά, η συμμετοχή στο QE έγινε «συμβολικής σημασίας». Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, επικοινωνώντας  σε όλον τον κόσμο το νέο μήνυμα της κυβέρνησης και αφήνοντας τη διεθνή επενδυτική κοινότητα άναυδη. Αυτό γιατί επί 1,5 χρόνο η κυβέρνηση είχε χτίσει ένα αφήγημα με κεντρικό πυρήνα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), της οποίας την καταλυτική σημασία για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιστροφή στην ανάπτυξη επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής το Νοέμβριο του 2016  ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου Ευρω-Αραβικού Συνεδρίου, μπροστά σε Ευρωπαίους και Άραβες επισήμους και επενδυτές, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «Τον Δεκέμβριο … θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή μας στις αγορές και της οριστικής απεμπλοκής από δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια».

Να ήταν, όμως, μόνο αυτό.

Στο περιεχόμενο της ίδιας ομιλίας του το οποίο έκτοτε μεταφέρθηκε σε επενδυτές από όλο τον κόσμο και επικοινωνήθηκε από όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός  διαβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα «απαραίτητα βήματα για την εξασφάλιση και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τονίζοντας ότι «η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων αναγκαίων για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η οποία υποχώρησε δραματικά τα προηγούμενα χρόνια».

Λιγότερο από πέντε μήνες αργότερα, ο ίδιος, παρουσίασε στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο ένα εξωφρενικό και εντελώς εκτός στόχου πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο σκότωσε εντελώς την ανάπτυξη και εξήγησε ότι, τελικά, αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία του στην οποία θα βασιζόταν η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, η έξοδος απ’ τα Μνημόνια και η .. επιστροφή στην ανάπτυξη!

Και με αυτό το αφήγημα οδηγήθηκε σε μία συμφωνία με εντελώς αντίθετους όρους από αυτούς που είχε ανακοινώσει στους Άραβες, στους Κινέζους, στους Αμερικανούς και φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, στον ελληνικό λαό. Μία συμφωνία για πλεονάσματα 3.5% για πέντε χρόνια και πάνω από 2% για σαράντα!

Και μετά από όλα αυτά, ο πρωθυπουργός απορεί γιατί δεν τον εμπιστεύεται κανείς στο εξωτερικό και γιατί αδυνατεί να πάρει κάτι θετικό για την χώρα, είτε σε επίπεδο διαπραγμάτευσης είτε σε επίπεδο επένδυσης. Μα γιατί με όσα κάνει και λέει γελάνε μαζί μας. Δε μας πιστεύει κανείς. Η αναξιοπιστία του πρωθυπουργού και η άνεση με την οποία βαφτίζει το ψάρι κρέας και το κρέας ψάρι είναι πρωτοφανείς και έχουν άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στην οικονομία και στη χώρα.

Το χειρότερο, την οδηγούν σε αδιέξοδα στα οποία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί για δεκαετίες. Αδιέξοδα που ο Αλέξης Τσίπρας τα βαφτίζει ως «δρόμους», έτσι απλά γιατί αυτό τον εξυπηρετεί και το κυριότερο γιατί αισθάνεται ότι μπορεί, χωρίς συνέπειες, να το κάνει.

ΠΗΓΗ:Analitis.gr / Πάνος Παναγιώτου*

  • Ο κ Πάνος Παναγιώτου  είναι αναλυτής και δημιουργός ρομποτικών συστημάτων ανάλυσης των χρηματιστηριακών αγορών. Το πιο πρόσφατο σύστημα του, με την εμπορική ονομασία DomiStock, υποστηρίζεται από την Reuters Financials, διατίθεται από την Innovative Market Technologies στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες και επιλέχθηκε ως ο Ρομποτικός Σύμβουλος Αναφοράς σε διεθνή ερευνητική εργασία για τη διαδραστικότητα Ρομπο-Συμβούλων και Ιδιωτών Επενδυτών, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ