Γερμανία: «Καμπανάκι» για το ΑΕΠ από 5 κορυφαία ινστιτούτα

0
4

Νέες σκιές πάνω από την πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης ρίχνουν οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις των πέντε μεγαλύτερων ινστιτούτων οικονομικών ερευνών της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, το DIW, το Ifo Institute, το IfW, το IWH και το RWI, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην Γερμανία θα ανέλθει φέτος στο 0,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,8% φέτος.

Παράλληλα, ρίχνουν τις προβλέψεις τους και για την ανάπτυξη του 2020 στο 1,1% από 1,8% τον περασμένο Απρίλιο.

Οι λόγοι της επιβράδυνσης εντοπίζονται κυρίως στη μεταποίηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις. «Η παραγωγή συρρικνώνεται από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, κυρίως επειδή η ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά στις αγορές υποχωρεί», επισημαίνουν. Ωστόσο, η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές, οι οποίες κλυδωνίζονται από τον συνεχόμενο εμπορικό πόλεμο, φαίνεται να αντισταθμίζεται από την ισχυρή εγχώρια αγορά αλλά και τα νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μάλιστα, οι προβλέψεις των ινστιτούτων είναι καλύτερες από ορισμένες άλλες. Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα οικονομολόγων για λογαριασμό του Bloomberg μήνα έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,9% το 2020, ενώ ακόμη χειρότερη ήταν η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη 0,6%.

Oι προβλέψεις έρχονται να προστεθούν στις φωνές των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μέρκελ που ζητούν μέτρα για τόνωση της οικονομίας. Μάλιστα, μερικές από αυτές τις προτάσεις έχουν μπει στον προγραμματισμό για υλοποίηση, σύμφωνα με το Bloomberg, με την κυβέρνηση Μέρκελ να σχεδιάζει να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επενδύσεων και σε ενίσχυση της αγοράς εργασίας

 

 

economistas.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ