Γερμανία: Στο 40% η CDU/CSU

0
4

Νέα δημοσκόπηση δείχνει να απογειώνονται τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών. Με την προσφυγική κρίση να μην βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το εθνολαϊκιστικό AfD καταγράφει χαμηλό διετίας

Τρεις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με διαφορά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές συγκεντρώνουν πλέον 40% στην πρόθεση ψήφου.

H χριστιανική ένωση θα μπορούσε να σχηματίσει έτσι άνετα κυβέρνηση με τον παραδοσιακό κυβερνητικό της εταίρο, τους Φιλελεύθερους (FDP), οι οποίοι φέρονται να λαμβάνουν το 10,5% των ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το FDP δεν εκπροσωπείται στην παρούσα Βουλή, αφού στις τελευταίες εκλογές του 2013 δεν είχε ξεπεράσει τον εκλογικό σκόπελο του 5%.

Την τελευταία φορά που η χριστιανική ένωση φλέρταρε με ποσοστά άνω του 40% ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Για τους Φιλελεύθερους το ποσοστό που φέρονται να εξασφαλίζουν στη δημοσκόπηση είναι μάλιστα το υψηλότερο των τελευταίων επτά ετών.

Και νέα θητεία για τη Μέρκελ

Ο Μ. Σουλτς έχει τρεις μήνες για να ανατρέψει την εικόνα και να αποδείξει ότι δεν ήταν πυροτέχνημα

Δυο μονάδες χάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς που με μόλις 24% δεν συγκεντρώνουν καν το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές (25,7%).

Μια μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Grüne) που λαμβάνουν 7% στην πρόθεση ψήφου, μισή μονάδα κερδίζει η Αριστερά (Die Linke) που σκαρφαλώνει στο 8,5% ενώ στο 6,5% υποχωρεί το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είναι το χειρότερο ποσοστό από την απαρχή της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο του 2015.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 45% των ερωτηθέντων επιθυμούν την ανανέωση της θητείας της νυν καγκελαρίου Α. Μέρκελ ενώ το 20% θα ήθελαν να αναλάβει το αξίωμα ο υποψήφιος του SPD Μ. Σουλτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο η εικόνα ήταν ακόμη τελείως διαφορετική. Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καγκελαρία, το 39% δήλωνε ότι θα ήθελε να εκλεγεί ο Μ. Σουλτς καγκελάριος την ώρα που την Α. Μέρκελ στήριζε μόλις το 26%.

    ΠΗΓΗ:Deutsche Welle/Frankfurter Allgemeine Zeitung / Κώστας Συμεωνίδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ