Γιατί αυξάνεται το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ

0
3
sputniknews.gr

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών βρίσκονται οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ. Πού αποδίδεται η αιφνίδια αύξηση του κόστους δανεισμού της Ουάσιγκτον;

Το μεγαλύτερο sell off των τελευταίων ετών καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μαζικά το κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε την Πέμπτη στο 3,16%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 3,320%, σημειώνοντας υψηλό τεσσάρων ετών.

Πού αποδίδεται όμως, αυτή η αιφνίδια αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, την ώρα μάλιστα, που η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει τις ισχυρότερες επιδόσεις στη μετα-κρίση περίοδο.

Μερίδα αναλυτών εξηγεί ότι η θετική πορεία της οικονομίας ενισχύει τις προσδοκίες για την περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και τη σταδιακή άρση των υποστηρικτικών μέτρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετοί επενδυτές να εγκαταλείπουν τα αμερικανικά assets (περιουσιακά στοιχεία), τα οποία πλέον θεωρούνται περισσότερο εκτεθειμένα σε πιθανούς, μελλοντικούς κινδύνους.

Μία ακόμη πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνίσταται στην αποχώρηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων από την αγορά του μακροπρόθεσμου χρέους και ειδικότερα, των 30ετών κρατικών ομολόγων.

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ