Γιατί οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Σολεϊμανί: «Ήταν μία επίθεση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη»

0
23

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ. Αναπόφευκτα τα αντίποινα εκ μέρους του Ιράν, αναφέρουν διεθνολόγοι – αναλυτές. Σε πλήρη ζούγκλα οδηγεί τη διεθνή πολιτική σκηνή, το μοντέλο διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι Σωτήρης Ρούσσος και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης μίλησαν στο Sputnik.

Νεκρός είναι ο διοικητής της μονάδας Κουντς (Quds) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, έπειτα από αμερικανική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Η Μέση Ανατολή οδηγείται σε επικίνδυνη κλιμάκωση, με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να κάνει λόγο για «σκληρή εκδίκηση» που «αναμένει τους εγκληματίες που τον σκότωσαν».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, έκανε λόγο για «αδίστακτο καθεστώς» της Ουάσιγκτον, ενώ, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να πλήξει «52 θέσεις» του Ιράν συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων, τόνισε ότι η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου.

Έγκλημα πολέμου είναι οποιαδήποτε επίθεση κατά αμάχων

«Έγκλημα πολέμου συνιστά κάθε επίθεση σε εγκατάσταση που δεν είναι στρατιωτική βάση. Οποιαδήποτε υποδομή και να χτυπηθεί, εφόσον δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς, είναι επίθεση κατά αμάχων και συνιστά έγκλημα πολέμου», όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Sputnik, ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ).

Ντόμινο εξελίξεων θα προκαλέσει η δολοφονία του Σολεϊμανί, με το Ιράν αυτή τη στιγμή να εξετάζει δεκάδες σενάρια εκδίκησης, όπως δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό, θεωρώντας πιθανό το σενάριο, η Τεχεράνη να επιχειρήσει να ανταποδώσει τα ίσα, σκοτώνοντας κάποιον Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο.

Οι Αμερικάνοι αναγκάζουν το Ιράν να απαντήσει με αντίποινα

Γιατί, όμως, επέλεξαν τον ηγέτη των φρουρών της Επανάστασης; Σύμφωνα με τον κύριο Ρούσσο: «Πρόκειται για μια επιλογή στοχευμένη, για μία επίθεση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Είναι προφανές ότι υποχρεώνουν το Ιράν σε διαδικασία κλιμάκωσης. Ήταν ένα πρόσωπο δημοφιλές στο Ιράν αλλά και αλλού, είχε ένα ρόλο-κλειδί και ενσάρκωνε όλη τη διεθνή επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Δεν ήταν μια ενέργεια έξω από κάθε στρατηγική, αλλά μπορεί να εγγραφεί ως μία προσπάθεια στρατιωτικής πίεσης εναντίον του Ιράν, που σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που φέρνει η οικονομική κατάσταση εντός του Ιράν, δύναται να οδηγήσει στην εσωτερική κατάρρευση του καθεστώτος. Οι ΗΠΑ αναγκάζουν μέσω αυτής της κίνησης το Ιράν να προβεί σε αντίποινα, εάν θέλει να διατηρήσει το κύρος και την επιρροή του στην περιοχή. Αυτό θα είναι προβληματικό, διότι στα αντίποινα θα απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η κλιμάκωση θα είναι με το μέρος των ΗΠΑ, λόγω της τεράστιας διαφοράς ισχύος. Μάλιστα, οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν την κλιμάκωση όσο επιθυμούν, χτυπώντας στόχους εντός του Ιράν, ενώ το Ιράν δεν μπορεί να ακολουθήσει. Δεν μπορεί δηλαδή να πραγματοποιήσει αντίστοιχα χτυπήματα.

Αναπόφευκτη θεωρεί ο κύριος Ρούσσος την απάντηση εκ μέρους του Ιράν, «διότι, διαφορετικά θα καταγράψει σημαντικές απώλειες στην επιρροή του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πού θα οδηγήσει αυτή η αλληλουχία των γεγονότων; «Εάν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, το ίδιο το Ιράκ θα οδηγηθεί σε μια νέα κρίση κατάρρευσης. Δηλαδή είναι πιθανή η κατάρρευση της κυβέρνησης, με νέες εσωτερικές συγκρούσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μορφές τζιχαντιστικών οργανώσεων τύπου ISIS, ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων των Κούρδων κ.ο.κ. Θα δούμε την ολική κατάρρευση του κράτους, κάτι που θα έχει τεράστιες συνέπειες, ανάλογες ή και μεγαλύτερες από τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση ανάλογη με αυτήν του πολυκερματισμού της Συρίας, της πρώτης περιόδου του εμφυλίου πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Οι ΗΠΑ καταστρατηγούν διεθνείς ρυθμίσεις και μας οδηγούν σε ζούγκλα

«Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει την αποφασιστικότητά του. Εκείνο που δείχνει κυρίως, τόσο ο Τραμπ, όσο και συνολικά το μοντέλο διακυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι η παντελής απουσία προσοχής προς τις ρυθμίσεις της διεθνούς πολιτικής. Η διεθνής πολιτική διέπεται – όπως τουλάχιστον είχαμε συνηθίσει – από ρυθμίσεις στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Δεν λειτουργούσαμε σαν να είμαστε σε ζούγκλα. Τώρα πηγαίνουμε προς μία πλήρη ζούγκλα. Ο Ντόναλντ Τραμπ λειτουργεί εντελώς απορρυθμιστικά. Απορρυθμίζει και τα τελευταία στοιχεία ρύθμισης που είχαμε στη διεθνή πολιτική. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του προέδρου Τραμπ. Το έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις και κατά το παρελθόν. Δεν ορρωδεί μπροστά σε καμία ρύθμιση», σχολίασε ο κύριος Ρούσσος.

Επικίνδυνος απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος ο πρόεδρος Τραμπ

Την ίδια άποψη για τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε, μιλώντας στο Sputnik, και ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησε ουσιαστικά με τα αρμόδια όργανα εξωτερικής πολιτικής, αυτή την απόφαση να δολοφονηθεί μία προσωπικότητα εξαιρετικής σπουδαιότητας για τον μουσουλμανικό κόσμο, με προβλεπόμενες τις συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια. Υπάρχει και μία άποψη που λέει ότι αυτό έγινε προκειμένου να συσπειρώσει αμερικανικές δυνάμεις εν όψει εκλογικών διαδικασιών. Το θεωρώ φοβερά επικίνδυνο να προκαλείς ζητήματα διεθνούς ασφάλειας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Γιαλλουρίδης.

Και συμπλήρωσε: «Ήταν μία προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι και απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος. Είναι μία προσωπικότητα πολύ διαφορετική από όλους τους άλλους προέδρους που έχουμε γνωρίσει. Όλα τα ζητήματα στη διεθνή πολιτική πρέπει να αποκρυσταλλώνουν την αίσθηση της σοφίας των θεσμών. Εάν ένας πρόεδρος δε σέβεται τους θεσμούς και κινείται μόνος του, είναι επικίνδυνος».

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ