Γιατί οι οικονομολόγοι φοβούνται νέα «φούσκα» στο Real Estate; Οι πόλεις υψηλού ρίσκου

0
8

Εκτίναξη κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές ανά τον κόσμο με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για κίνδυνο νέας «φούσκας» στο Real Estate με τη ζήτηση να παραμένει χαμηλή σε κάποιες εξ αυτών.

Ενδεικτικά, από το 2000 έως σήμερα σε Χονγκ Κονγκ, Βανκούβερ και Παρίσι οι τιμές κατοικιών σημείωσαν άνοδο κατά 150%, παρατηρεί έρευνα της UBS που τιτλοφορείται ‘Global Real Estate Bubble Index 2019’.

Στην «ομάδα υψηλού κινδύνου» συγκαταλέγονται οι εξής πόλεις:

Mόναχο, στην κορυφή της λίστας, Τορόντο και Άμστερνταμ. Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι αποτελούν νέες προσθήκες στον κατάλογο ενώ το Βανκούβερ συμπληρώνει την εν λόγω λίστα.

Στον αντίποδα, το Λονδίνο έχει διαφύγει τον κίνδυνο έπειτα από περαιτέρω διορθώσεις στις τιμές των ακινήτων.

Στο Μόναχο το υψηλό ρίσκο αποδίδεται στο συνδυασμό πολλών παραγόντων όπως η διαφοροποιημένη τοπική οικονομία, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός κ.ά. Σε μια δεκαετία, σημειώνει η έκθεση, οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν.

Στην Φρανκφούρτη μόλις το περασμένο έτος οι τιμές κατέγραψαν άνοδο κατά 11%, ποσοστό πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο Παρίσι ήταν 5% και οι τιμές καταγράφουν απόκλιση στις υπόλοιπες περιοχές, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει το ρίσκο της «φούσκας» ανaφέρει η UBS.

Στο Βανκούβερ, σε δύο μόλις τετράμηνα ανά έτος, ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των ακινήτων διακυμάνθηκε από άνω του 10% έως και -7%.

Το Άμστερνταμ έχει σημειώσει την μεγαλύτερη άνοδο συγκριτικά με όλες τις υπό διερεύνηση περιοχές, από το έτος 2015. Εκεί οι τιμές καταγράφουν άνοδο κατά 10%/ετησίως ενώ μόνο πέρυσι υπήρξε επιβράδυνση.

Οι τιμές των ακινήτων στο Τορόντο τριπλασιάστηκαν στο διάστημα από το 2000 έως το 2017.

 

banks.com.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ