Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ

0
4

«Οι έρευνες του Ειδικού Εισαγγελέα δεν καθόρισαν ότι η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία σε προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016».
Aυτό ήταν το συμπέρασμα της περίληψης της έρευνας του Ειδικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ που έβγαλε αθώο τον Τραμπ και το επιτελείο του από τις κατηγορίες για συνεργασία με την Ρωσία στις εκλογές του 2016.

Ένα ζήτημα που δηλητηρίασε για 2 χρόνια την δημόσια ζωή στις ΗΠΑ έληξε με θριαμβευτή τον Τραμπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικάνικων μήντια που συναγωνίζονταν σε εμπρηστική αρθρογραφία εναντίον του (πάνω από 500.000 άρθρα υποστήριζαν τη διαπλοκή του με τη Ρωσία) γνώρισε μεγάλη ήττα. Ο νέος μακαρθισμός που επιχείρησαν να επιβάλουν στην αμερικάνικη ζωή δεν πέρασε. Και βέβαια ο Τραμπ, δικαιωμένος πιά στα μάτια του αμερικάνικου λαού, γίνεται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για μιά δεύτερη προεδρική τετραετία. Όχι όμως μόνο εξαιτίας της απαλλακτικής έκθεσης Μάλερ αλλά και για μιά σειρά ακόμη λόγους που θα δούμε στη συνέχεια.


H αναγνώριση από τον Τραμπ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, μιάς περιοχής μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ήρθε να προστεθεί στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσας του Ισραήλ και στα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας σε αυτήν τον Μάιο του 2018. Με αυτές τις δύο κινήσεις ο Τραμπ θα ψηφιστεί από τους Εβραίους των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020. Θα έχει επίσης πάλι την σαρωτική υποστήριξη των Ευαγγελιστών που θέλουν την ενίσχυση του Ισραήλ και που στις προηγούμενες εκλογές τον ψήφισαν σε ποσοστό πάνω από 80%.
Και φυσικά το δυνατό χαρτί του Τραμπ είναι η θεαματική άνοδος της οικονομίας επί της θητείας του. Το 2018 ήταν μιά ακόμη πολύ καλή χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, τον υψηλότερο από το 2015. Ο πληθωρισμός είναι ανύπαρκτος και η μείωση της φορολογίας φέρνει διαρκώς νέες θέσεις εργασίας. Το Σεπτέμβριο του 2018 η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,7% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1969!

Δικαιολογημένα ο Τραμπ καμαρώνει και για τα υψηλά κέρδη στο χρηματιστήριο. Τα δύο πρώτα έτη της προεδρίας του ο δείκτης S&P 500 είχε κέρδη που φτάνουν το 18%, μιά επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη από την εποχή του Ρήγκαν.
Η ανάπτυξη και ευημερία επί κυβέρνησης Τραμπ συνδυάζεται με την ειρήνη. Ο πρόεδρος απέφυγε να συνεχίσει τους πολέμους που προκάλεσε ο Ομπάμα με τη Χίλαρυ σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Πολέμους που καταδικάστηκαν όχι μόνο στην αμερικάνικη συνείδηση αλλά και στους κύκλους του στρατού καθώς οι ΗΠΑ ουσιαστικά βρέθηκαν στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα για να ανατρέψουν τον Καντάφι και τον ISIS για να ανατρέψουν τον Άσαντ. Αντίθετα ο Τραμπ τους εχθρούς της Αμερικής δεν τους πολεμάει με βομβαρδισμούς και με εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες αλλά με οικονομικές κυρώσεις. Συχνά εφαρμόζει μάλιστα μιά πολιτική μαστίγιου και καρότου όπως π.χ. με τον Κιμ.
Φαίνεται λοιπόν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει όλα τα χαρτιά με το μέρος του για να κερδίσει ξανά τις εκλογές. Υπάρχει μάλιστα και μιά αμερικάνικη παράδοση που λέει πως πρόεδρος που βάζει υποψηφιότητα για δεύτερη τετραετία σπάνια χάνει. Τα τελευταία 50 χρόνια μόνο ο Κάρτερ και ο Μπους ο πρεσβύτερος απέτυχαν. Αντίθετα επανεκλέγηκαν ο Νίξον, ο Ρήγκαν, ο Κλίντον, ο Μπους ο νεότερος και ο Ομπάμα.
Τι θα σήμαινε μιά δεύτερη τετραετία Τραμπ για την Ελλάδα; Αν συνεχίσει να υποστηρίζει την συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο και την Ελλάδα σαν δυτικόφιλη ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια στη θέση της Τουρκίας, τότε όλα θα πάνε καλά. Θα θέλαμε όμως να δούμε ξανά στο πλευρό του Ελληνοαμερικάνους βουλευτές και συμβούλους όπως όταν είχε ξεκινήσει την εκλογική του καμπάνια.

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος

new-economy.gr

Photo by History in HD on Unsplash
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ