Γιούνκερ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, υπεύθυνη θα είναι η Βρετανία

0
2

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι μαζί με τον Μπαρνιέ εργάζονται εντατικά για μια συμφωνία, καθώς θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία και την Ευρώπη ένα «άτακτο» Brexit.

Στη Βρετανία ρίχνει το «μπαλάκι» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι εάν δεν επιτευθεί συμφωνία για το Brexit, υπεύθυνη θα είναι η Βρετανία.

Ο ίδιος δήλωσε συγκεκριμένα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit και στην περίπτωση που οι προσπάθειες αποτύχουν, την ευθύνη θα φέρει η Βρετανία.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine ο Γιούνκερ σημείωσε: «Ο επικεφαλής διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ κι εγώ κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Όμως αν δεν τα καταφέρουμε στο τέλος, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η βρετανική πλευρά», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit θα ήταν καταστροφικό τόσο για τη Βρετανία, όσο και για την Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ παρατήρησε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θα θέλουμε και θα χρειάζεται να καταλήξουμε σε μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία», είπε, συμπληρώνοντας: «Όμως αυτό δεν θα συμβεί απλά, όπως πιστεύουν κάποιοι στη Βρετανία. Κάποιες από τις εμπορικές συμφωνίες που συνήφθησαν όσο καιρό ήμουν στον θώκο χρειάστηκαν χρόνια για να γίνουν».

 

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ