Γ. Παπανδρέου: Πηδήσαμε με ευκολία, από το κράτος των νταβατζήδων, στο κράτος των μαφιόζων – Ψήφισμα ΚΙΔΗΣΟ για την ανάγκη «προοδευτικής αλλαγής»

0
7
«Ο ιστορικός μας αντίπαλος, είναι η συντήρηση. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Συντήρηση είναι η δεξιά, αλλά αλήθεια είναι και ότι, συντηρητική είναι και η πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βιώνουμε, λοιπόν, αυτή την ιστορική αντίφαση, στην οποία απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

«Καλώ κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, να συμμετάσχει και να δυναμώσει την προσπάθεια που κάνουμε με το Κίνημα Αλλαγής. Έτσι ώστε, να μπορέσουμε να επιβάλλουμε την αλλαγή πορείας» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα 10 χρόνια μετά την είσοδό της στην περίοδο των μνημονίων.

Λίγες μέρες μετά τον χαρακτηρισμό του Αλέξη Τσίπρα ως «συμπαθή» και «χαρισματικό» ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ επέκρινε έντονα των ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Πηδήσαμε με ευκολία, από το κράτος των νταβατζήδων, στο κράτος των μαφιόζων και των παρακρατικών, αντάμα με φασίστες και ακροδεξιούς, από τη μια και με θιασώτες της βίας ως μαμής της ιστορίας από την άλλη. Με μεγάλη ευκολία, βαφτίζονται μέλη μιας κατ’ όνομα βεβαίως, προοδευτικής συμμαχίας, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Καμμένος, ο κ. Παπαγγελόπουλος. Και άλλες επιφανείς προοδευτικές προσωπικότητες».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι με μεγάλη ευκολία, χαρακτηρίζονται προοδευτικές, επιλογές που ως μιας χρήσης κινήσεις, αντί να αποσκοπούν σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα, και επομένως με τη συμμετοχή των πολιτών, μετατρέπονται σε διλημματικού χαρακτήρα, αχρείαστα και επιβλαβή διλήμματα, που χωρίζουν τους πολίτες.

«Από πότε η δημοκρατία, η αριστερά, ο σοσιαλισμός, επαγγέλλονται το μίσος και τον διχασμό; Από πότε χωρίζουν αντί να ενώνουν; Πρόκειται για μια ιστορική αντίφαση: την ώρα που έχουμε περισσότερο ανάγκη από δημοκρατία, αριστερά και δημοκρατικό σοσιαλισμό, βιώνουμε τον ευτελισμό των εννοιών αυτών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ως λύση πρότεινε την άποψη ότι απαιτείται «μια προοδευτική πρωτοπορία, αποφασισμένη να σπάσει αυγά. Να κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν το νέο. Δημιουργικά. Όχι το χάος, της μιζέριας, του μίσους και του διχασμού. Για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Επανέλαβε την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι οποίες, όπως είπε, «μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από οριζόντιες πλατιές συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις, εκ των πραγμάτων, να καλούνται να διαδραματίσουν ρόλο εμβρυουλκού, καταλύτη για την οικοδόμηση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων, που θα μας οδηγήσουν στην υπέρβαση της σημερινής στασιμότητας – και της φθοράς, ως εκ τούτου, ώστε να οικοδομήσουμε μια νέα, σύγχρονη δημοκρατία, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του πελατειασμού. Να υπερβούν τον εαυτό τους, να κατανοήσουν τον ιστορικό τους ρόλο και να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν είναι απλώς μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, μια φωτισμένη πρωτοπορία, που επιτελεί μια εθνική αποστολή.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου επιδίωξη και συμβολή θα πρέπει να είναι:

1. Η ανάδειξη και κατανόηση του προβλήματος

2. Η διαμόρφωση ενός εθνικού προοδευτικού σχεδίου και μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου – Που θα είναι κτήμα του Ελληνικού λαού και μαζί, οπλοστάσιο για την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας διεθνώς μέσα σε πνεύμα συνεννόησης μεταξύ πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων

3. Η επούλωση των πληγών που άφησαν στο σώμα της κοινωνίας οι επιπτώσεις από την ίδια την κρίση

4. Η σύγκλιση των δυνάμεων της προόδου, με όρους αλήθειας, επί τη βάση αρχών και αξιών, που να υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της χώρας, και όχι τις τακτικές ανάγκες οποιουδήποτε

5. Η βιώσιμη μετάβαση στην επόμενη ελληνική δημοκρατία

Κάλεσε τα στελέχη και τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν αυτή τη προσπάθεια για την «αναγκαία εθνική συνεννόηση και για τη Συμφωνία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης πορείας για τους Έλληνες και τη χώρα. Για την απαραίτητη προοδευτική αλλαγή».

KIΔΗΣΟ: Να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε το 2009-11 και να τις υλοποιήσουμε αποφασιστικά για να βγει οριστικά η χώρα από τη κρίση

Ψήφισμα για τη προοδευτική αλλαγή που είναι αναγκαία για να βγει οριστικά η χώρα από τη κρίση εξέδωσε το ΚΙΔΗΣΟ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των στελεχών του. Το ΚΙΔΗΣΟ επισημαίνει ότι:

«Χρειάζεται να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε το 2009-11 και να τις υλοποιήσουμε αποφασιστικά. Να συγκροτήσουμε ένα αξιόπιστο και συνεκτικό σχέδιο για την Ελλάδα των επόμενων είκοσι χρόνων, που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για τη δημοκρατία, την απασχόληση, το περιβάλλον, την ενέργεια, τις συνέπειες της Τετάρτης τεχνολογικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της μετακίνησης πληθυσμών, της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών».

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ δεν πρέπει να αγνοηθούν τα διδάγματα της κρίσης όπως το γεγονός οτι:

– Οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, συνέβαλαν καθοριστικά στο να γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση άγγιξε την Ευρώπη. Με αλόγιστες πολιτικές, απόκρυψη των στοιχείων και στήριξη από τη συντηρητική Ευρώπη.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, όταν ξέσπασε η κρίση, αρνήθηκαν την όποια εθνική συνεννόηση, βγάζοντας τον κόσμο στις πλατείες και διχάζοντας την Ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και διαπραγματευτική δυνατότητα με τους εταίρους.

– Με ευθύνη και τμήματος του δικού μας χώρου, έπεσε η κυβέρνηση του 2009-11, που είχε ψηφιστεί από μια μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, με μια ατζέντα πρωτόγνωρων μεταρρυθμίσεων.

– Η συντηρητική Ευρώπη άργησε να αντιδράσει απέναντι στους κερδοσκόπους και όταν αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα πρόταξε την αυστηρή λιτότητα έναντι των μεταρρυθμίσεων.

Στο ψήφισμα προστίθεται ότι η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής δεν σημαίνει και το τέλος της ελληνικής κρίσης ενώ ασκείται δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το προεκλογικό κλίμα που διαμορφώνεται.

«Δυστυχώς, σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, πολύ λίγος λόγος γίνεται για τις αιτίες της κρίσης. Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της και πορεύεται με τη λογική, ας συνεχίσουμε απτόητοι με το ίδιο παραμύθι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει με τις πολιτικές του τον πελατειασμό, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, οδηγούμενος από την αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Αλλά και στο δικό μας χώρο, παρασυρόμενοι συχνά από την πίεση της επικαιρότητας, δεν θυμίζουμε αρκετά το έργο μας και την ιστορία μας, μια ιστορία που δεν αποτελεί παρελθόν αλλά καθορίζει το μέλλον».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«- Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πρώτη φάση της κρίσης μιλούσε για «σκίσιμο των μνημονίων», «Πινοσέτ» και σωτήρες από το εξωτερικό, με τους χειρισμούς της ως κυβέρνηση, δημιούργησε τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία και συνέβαλε, ενώ ήμασταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα, να βγούμε τελευταίοι. Ο Αλέξης Τσίπρας άργησε πολύ να παραδεχτεί ότι η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας.

– Η Ελληνική κοινωνία δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξουμε ριζικά το πελατειακό πολιτικό και οικονομικό σύστημα που καταδυναστεύει τη χώρα. Δεν θα βγει από την κρίση, αλλά υπάρχει και περίπτωση να ζήσουμε το μύθο του Σίσυφου, αν οι επόμενες κυβερνήσεις συνεχίσουν να πορεύονται με την παλιά λογική, που μας οδήγησε ένα βήμα από μια εθνική καταστροφή.

– Ως δημοκράτες και σοσιαλιστές, πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη μιας προοδευτικής πορείας για τους Έλληνες και τη χώρα, όχι από παραταξιακό καθήκον, αλλά γιατί είναι αναγκαία για τη χώρα.

Η συντήρηση, όποιο χρώμα και αν έχει, έδειξε ότι είναι μέρος του προβλήματος.

Εμείς, δείξαμε ότι έχουμε και πρόταση και βούληση για να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση μιας επόμενης βιώσιμης πορείας».

 

matrix24.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ