Γ.Τούντας: «Να περιοριστούν περαιτέρω οι κινητικότητες των ανεμβολίαστων» – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά «Πολύ σπάνιες» οι παρενέργειες λέει ο Γ.Τούντας 24ωρα μετά το θάνατο του 16χρονου

0
34

O ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και μάλιστα ανέφερε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. 

Ο κ. Τούντας είναι υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε επιπλέον κατηγορίες εργαζομένων, “να περιοριστούν περαιτέρω οι κινητικότητες των ανεμβολίαστων”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά και να προχωρήσουμε -όχι σε απλή ενημέρωση- αλλά σε ειδικά προγράμματα αγωγής υγείας “για να εξηγήσουμε σε όσους ανησυχούν και όσους φοβούνται ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος ανησυχίας”, όπως λέει.

Συμπληρώνει δε, πως οι γονείς ανησυχούν υπερβολικά για τις πιθανές επιπτώσεις του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να διστάζουν, αλλά να ανησυχούν περισσότερο για τον ίδιο τον κορωνοϊό:

“Όχι, οι γονείς δεν θα πρέπει να είναι διστακτικοί, γιατί τα παιδιά τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο αν μολυνθούν από τον ιό κι αν αρρωστήσουν, παρά από τις πολύ σπάνιες και ελεγχόμενες παρενέργειες”, τονίζει.

Ποιες κοινωνικές ομάδες πρέπει να υποχρεωθούν σε εμβολιασμό

Ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, είναι υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικούς εμβολιασμού σε πολλές ακόμη επαγγελματικές ομάδες. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο:

“Είναι όλες οι κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι δηλαδή, όσοι δουλεύουν σε γκισέ -σε δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες- οι εκπαιδευτικοί, οι Πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού”.

Ως προς την προσέλκυση των ανεμβολίαστων, η “ενημέρωση δεν φτάνει” όπως λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως χρειάζεται η κυβέρνηση να επιστρατεύσει την “αγωγή υγείας” για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στον εμβολιασμό:

“Προφανώς δεν φτάνει η ενημέρωση, από τη στιγμή που έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρώπη. Δεν είναι θέμα ενημέρωσης, μόνο. Η γνώση και η πληροφορία δεν καθορίζει από μόνη της τη συμπεριφορά στα θέματα υγείας, χρειάζονται και ειδικές τεχνικές αγωγής υγείας για να πεισθεί το πιο δύσπιστο κομμάτι του πληθυσμού μας, που είναι τα λιγότερο μορφωμένα στρώματα”.

Η “αγωγή υγείας” που εφαρμόζεται από ειδικευμένους επιστήμονες είναι η μόνη απάντηση στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί το θέμα του εμβολιασμού, σύμφωνα με τον καθηγητή:

“Είναι μια ολόκληρη επιστήμη, υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και τα παιδιά-οι επαγγελματίες υγείας- εκπαιδεύονται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η αγωγή υγείας είναι εκπαίδευση στην υγεία και για να αλλάξει κανείς απόψεις και στάση πρέπει να εκπαιδευτεί. Δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση. Εμείς προς το παρόν κάνουμε μόνο ενημέρωση. Η διαδικασία αυτή περνάει μέσα από διαδικασίες εκμάθησης, διδακτικές δηλαδή τεχνικές”, καταλήγει ο ίδιος.

pronews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ