Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα

0
5
sputniknews.gr

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Δίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι δεν είναι μια συμφωνία η οποία στρέφεται κατά κάποιου άλλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Ο ίδιος είπε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κάιρο, η Ελλάδα έστειλε το κείμενο της συμφωνίας και τους χάρτες της συμφωνίας προς όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως και στη γερμανική προεδρία.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η συμφωνία εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και είναι στα όρια που εμείς θα θέλαμε, μέχρι τον 27,59 παράλληλο.

Ανέφερε ότι δεν περιελήφθησαν όχι μόνο οι ακτές του Καστελόριζου αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος, και της Στρογγύλης και της Μεγίστης και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου, γιατί αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και αν το θελήσει σε κάποιο μακρινό ορίζοντα, και με την Τουρκία.

Πρόσθεσε δε πως αυτό αφορά και ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης, σημειώνοντας πως ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας είναι ότι για τη σύναψή της χρησιμοποιήθηκε μόνο πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης.

Δήλωσε ακόμη πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός αυτής της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη είτε ίσως και ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εκπροσωπεί τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης.

Απάντηση στα περί γεωτρήσεων του Ερντογάν

Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για  γεωτρήσεις, ο υπουργός δήλωσε πως δεν βοηθούν και σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς μια πραγματικότητα και για να κάνει μια στροφή αν θελήσει να την κάνει.

Επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά και με την Τουρκία και τόνισε πως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφή και πως οι θαλάσσιες ζώνες οριοθετούνται με πραγματικές συμφωνίες.

Σχετικά με την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, ο υπουργός διασαφήνισε πως η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο, όχι όμως επί παντός επιστητού.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως υπάρχει μία ελληνοτουρκική διαφορά υπαρκτή, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες αλλά έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία επ’ αυτού, όχι όμως υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών.

«Δεν φοβόμαστε», διαμήνυσε.

Για το ενδεχόμενο νέων ταραχών στις σχέσεις με την Τουρκία

Σχετικά με το αν εισερχόμαστε σε μια ταραχώδη περίοδο, δήλωσε πως αν η Τουρκία επιθυμεί να λειτουργεί σαν ταραξίας,  αυτό αφορά την ίδια, και ότι η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει.

«Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που προασπίζει τα δικαιώματά της και τα ασκεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάναμε με την Αίγυπτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Περαιτέρω επισήμανε πως κανείς στην ΕΕ, κανείς από τους εταίρους και τους φίλους μας δεν περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση κάτι το διαφορετικό.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να «παγώσει» τις έρευνες και της υποσχέθηκε ότι θα κάνει και εκείνος ένα διάλειμμα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως εκτιμά πάρα πολύ την παρουσία της γερμανικής προεδρίας και της καγκελαρίου στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, διακρίνοντας μια σαφή προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να παίξει ένα θετικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η γερμανική προεδρία έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

 

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ