Δεν έπεισε η αναλαμπή στο ΧΑ +0,36% στις 880 μον., με Attica Bank -9% – Η απομάκρυνση των lockdown συντηρεί την αγορά

0
14
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών
Δεν έπεισε η αρχική αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 880 μονάδες, από τις 886 μονάδες υψηλό ημέρας καθώς συνοδεύτηκε από αδύναμα στοιχεία, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές ενώ οι λίγοι αγοραστές δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την επανεμφάνιση των πωλητών.

H  απομάκρυνση των lockdown αλλά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου συντηρούν την αγορά αλλά οι ανησυχίες για την παράλλαξη Omicron παραμένουν.
Έως ότου γίνει ξεκάθαρο εάν η παράλλαξη Omicron της Covid -19 είναι πιο μεταδοτική και γενικότερα, πιο επικίνδυνη θα κυριαρχεί η μεταβλητότητα ενώ προς το παρόν θετικά επιδρά η απομάκρυνση των καθολικών lockdown, τα οποία αποδείχθηκαν όχι απλά αναποτελεσματικά στο να ανακόψουν την πανδημία αλλά προκάλεσαν σοβαρές παρενέργειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό όπως πρόσφατα δήλωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στάσιμο εδώ και 7 μήνες, δεν προεξοφλεί τίποτε, έχει βαλτώσει και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται… δεν οδηγούν πουθενά.
Οι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν στην ελληνική προοπτική και αυτό οφείλεται ότι ακόμη και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο… δεν βλέπει ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Και ενώ οι σοβαρές δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν εξαλειφθεί, με το υπέρογκο χρέος να παραμένει,  η χρηματιστηριακή αγορά οδεύει προς το τέλος του έτους με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται στις 900 μονάδες ενώ  δεν αποκλείεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την επιδείνωση της πανδημίας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά κινούνται Πειραιώς +1%, Εθνική +1% και Eurobank +0,40% ενώ σε αρνητικό πρόσημο πέρασε η Alpha Bank  -0,40%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται ΕΥΔΑΠ +1,5%, ΟΠΑΠ +1,3%, Coca Cola +1% …
Ολοκληρώθηκε σήμερα 3/12 η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ της Noval Property, διάρκειας 7 ετών, σημειώνοντας υπερκάλυψη κατά 2,8 φορές με επιτόκιο 2,65% .
Επίσης, στις 8 Δεκεμβρίου 2021 θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή κοινού ομολογιακού δανείου συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας (εφεξής «ΚΟΔ») από την ΓΕΚ Τέρνα, συνολικού ποσού έως 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας 7 ετών.

Ακραία στρέβλωση στην Attica Bank

Συνεχίζεται και σήμερα το φιάσκο με την Attica Bank με την μετοχή να κινείται στα 0,4850 ευρώ με πτώση -8% και με χαμηλό ημέρας -18,25% ενώ το δικαίωμα της Attica Bank καταγράφει απώλειες 49%.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ξεκίνησε στις 25/11 με τιμή εκκίνησης τα 33,35 ευρώ ενώ σήμερα 3/12 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του
Η στρέβλωση  αναδεικνύεται και σε σύγκριση με τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες και με βάση τα θεμελιώδη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Η Attica Βank έχει 186 εκατ. ευρώ κεφάλαια και με την αύξηση κεφαλαίου θα συγκεντρώσει 240 εκατ. ευρώ, άρα θα ανέλθουν στα 426 εκατ. ευρώ.
Με την σημερινή κεφαλαιοποίηση, στα 587 εκατ.ευρώ η σχέση P/BV διαμορφώνεται στις 1,37 φορές όταν ο μέσος όρος των 4 βασικών συστημικών τραπεζών είναι στις 0,4 φορές.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,21% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,54%.
Περί τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς +2,02% και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips  με ΟΠΑΠ +1,72%, ΟΤΕ +1,71%, Coca Cola, +1,52%…ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,4% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,09%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,43% στις 880 μονάδες έχοντας υψηλό στις 886,49 μονάδες και χαμηλό τις 878,75 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά  επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ, ο όγκος 9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,3 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 389 χιλ. ευρώ και όγκου 426 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Eurobank

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 880 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 895 – 900 μονάδων, οι 925, οι 935 και οι 950 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 865 – 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι  780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 568 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 – 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 615- 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  545 μονάδες και ακολουθούν οι 535 και οι 500 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,19% – Στο επίκεντρο η νέα παράλλαξη της covid – 19 και ο πληθωρισμός

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη της covid-19 και τον αντίκτυπο της στην παγκόσμια οικονομία  και τον πληθωρισμό
Παρά το γεγονός, ότι η εμφάνιση της παράλλαξης Omicron έχει μειώσει την πιθανότητα της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες η έκρηξη του πληθωρισμού προμηνύει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η επικεφαλής C. Lagarde  θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς απ΄ότι φαίνεται ο πληθωρισμός παραμένει και δεν είναι παροδικός.
Με βάση πληροφορίες η C. Lagarde, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Σημειώνεται ότι το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,19%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 2,5% με 3%.
Είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βγουν από το πρόγραμμα πανδημίας, που αποτελεί σοβαρή δικλείδα ασφαλείας, ενώ προφανώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδας κοντά στα 33 δις. δεν επαρκεί για να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Για το λόγο αυτό είχε εξεταστεί να δοθεί ένα waiver, δηλαδή μια επέκταση, ειδικά για την Ελλάδα του προγράμματος πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell, ο οποίος  δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στα μέσα Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας.
Ο τερματισμός του προγράμματος θα ανοίξει την πόρτα στην Fed για να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,96% και με το μεταξύ τους spread στις 23 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 117 μονάδες ή 1,17% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Πως στήνεται το παιχνίδι να πάρει τσάμπα την Attica bank το Ellington εις βάρος του ΤΧΣ

Πως στήνεται το παιχνίδι για να πάρει η Ellington – η οποία έχει ήδη αγοράσει NPEs – την Attica bank εις βάρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ένας επενδυτής η Ellington – κάτι σαν την Reggeborgh στις κατασκευές – που με σχεδόν παραμύθια – προσπαθεί να πάρει την Attica bank με συνεργό το ΤΜΕΔΕ που έχασε 1 δισεκ. και επιμένει… στην αποτυχημένη του επένδυση.
Το ΤΧΣ σήμερα ελέγχει το 68,2% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%.
Το Ellington θα συμμετάσχει με 40 εκατ στην ΑΜΚ των 240 εκατ και θα καλύψει το 16,6% της αύξησης ή στο καλύτερο σενάριο 50 εκατ ή το 21% της αύξησης κεφαλαίου.
Το ΤΜΕΔΕ με 14,7% θα συμμετάσχει με 35 εκατ.
Επειδή ΤΜΕΔΕ και Ellington εμφανίζονται ως σύμμαχοι – δηλαδή ένας δήθεν σοβαρός επενδυτής συμμαχεί με ένα ασφαλιστικό ταμείο – και θα εισφέρουν στην αύξηση 75 με 85 εκατ ευρώ.
Απομένουν άλλα 155 εκατ τα οποία θα καλύψει το ΤΧΣ ή εάν συμμετάσχει και το ΕΦΚΑ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλλει λιγότερα από 155 εκατ. π.χ. 130 ή 140 εκατ ευρώ.
Στο σενάριο αυτό ΤΜΕΔΕ και Ellington θα κατέχουν το 30% της Attica bank.
Με τα 240 εκατ της αύξησης κεφαλαίου η Attica bank δεν τελειώνει αλλά θα χρειαστεί νέα αύξηση ή νέα ανακεφαλαιοποίηση καθώς η μαύρη τρύπα αγγίζει τα 500 με 600 εκατ ευρώ.
Με 500-600 εκατ ζημιά και αφαιρώντας τα 186 εκατ κεφάλαια – που θα μειωθούν περαιτέρω – και τα 240 εκατ της αύξησης αφήνουν ένα κενό 100 με 150 εκατ για να μηδενιστούν οι ζημίες αλλά απαιτούνται και τουλάχιστον άλλα 200 εκατ ώστε η μηδενική καθαρή θέση να γίνει θετική και η τράπεζα να διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οπότε θα χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση 200 με 300 εκατ ευρώ τουλάχιστον.
Εάν επιλεγεί η λύση στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση της αύξησης κεφαλαίου τότε για να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου και να αυξηθεί του ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει το σχήμα αυτό να βάλλει τα περισσότερα κεφάλαια.
Όμως το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington επενδύοντας στην αύξηση των 240 εκατ. περί τα 80-85 εκατ αυτά έχουν εξαϋλωθεί καθώς η αξία τους είναι μηδέν… άπαξ και υπάρχει μεγάλη μαύρη τρύπα στην Attica bank.
Θα δεχθεί το Ellington να υποστεί τέτοια ζημία και να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια σε επόμενη αύξηση;
Εναλλακτικό σενάριο είναι αντί αύξησης στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση να εκδοθούν warrants ή μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές που θα καλύψει το Ellington.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση το Ellington θα έχει επενδύσει σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα πολύ παραπάνω από την πραγματική αξία της τράπεζας.
Οπότε αναζητούν φόρμουλα ώστε να φορτώσουν την ζημία – σχεδόν όλη την ζημία – στο ΤΧΣ δηλαδή τον έλληνα φορολογούμενο… ώστε να εμφανιστούν μετά το ΤΜΕΔΕ που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων 1 δισεκ. ευρώ στην Attica bank και το Ellington που θέλει να πάρει τσάμπα την τράπεζα… ως οι στρατηγικοί επενδυτές…
Το σχέδιο αυτό μπάζει από παντού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η DGComp θα επιτρέψει μια τέτοια σκανδαλώδη διαδικασία;
Θα επιτρέψει ένα έκτρωμα να βαφτιστεί ιδιωτικοποίηση;
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά…

Ποιος είναι ο πραγματικός φόβος της Reggeborgh;

Οι ολλανδοί της Reggeborgh είχαν πολιτική και νομική ασυλία έως χθες στην Ελλάδα, παρουσιάζονταν ως σοβαροί επενδυτές, αλλά στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο από ευκαιριακοί καιροσκόποι… που έφυγαν από ένα υγιή όμιλο όπως την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να πάνε σε μια χρεοκοπημένη εταιρία… όπως δήλωνε η τωρινή διοίκηση του Ελλάκτωρ…
Η Reggeborgh έχει εξαπατήσει την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζοντας μια εικόνα σοβαρού επενδυτή που δεν είναι…
Ο πραγματικός φόβος της Reggeborgh είναι ένας.
Μην τους υποχρεώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να υποβάλλουν δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ.
Οι ολλανδοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Atlas.
Είναι ψεύτες, παραπληροφορούν την επενδυτική κοινότητα και τους μετόχους.
Η Atlas είναι ενεργούμενο των Ολλανδών και σε πλήρη συντονισμό διέπραξαν πλήθος παρανομιών στις γενικές συνελεύσεις του Ελλάκτωρ.
Οι Ολλανδοί ωστόσο αναφέρουν ότι κατέχουν το 30% του Ελλάκτωρ και το 10% το ελέγχει η Atlas, η πραγματικότητα είναι ότι ελέγχουν το 40% του Ελλάκτωρ.
Εάν υποχρεωθούν λοιπόν να υποβάλλουν δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών του Ελλάκτωρ π.χ. στο 1,50 ευρώ θα πρέπει να στραφούν στην διεκδίκηση των 243 εκατ μετοχών του Ελλάκτωρ ή του 70% καθώς υποτίθεται ότι η Atlas είναι ανεξάρτητος επενδυτής – που προφανώς δεν είναι όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews –
Θα πρέπει λοιπόν να φέρουν στο τραπέζι 365 εκατ ανεξαρτήτως εάν θα καταφέρουν να αποκτήσουν το 100% ή όχι.
Ήδη έχουν επενδύσει πάνω από 170 εκατ + 365 εκατ της δημόσιας πρότασης = 535 εκατ ευρώ.
Με βάση τις επιδόσεις του Ελλάκτωρ όπως τον κατάντησαν… οι ολλανδοί θα κάνουν απόσβεση της επένδυσης τους σε 26 χρόνια… κοινώς την πάτησαν…
Η Reggeborgh από τις τακτικές που ακολούθησε στο ελληνικό χρηματιστήριο απέδειξε ότι είναι ασόβαροι επενδυτές, με μεθοδεύσεις και εξαπατώντας τις αρχές και τους επενδυτές θέλουν να εμφανιστούν δήθεν σοβαροί επενδυτές.
Για να μην τρέφονται αυταπάτες, προφανώς και δεν πρόκειται να υποβάλλει δημόσια πρόταση η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ.
Οι εφοπλιστές δεν πουλάνε ούτως ή άλλως και απέδειξαν ότι πιστεύουν στην Ελλάδα… και με κινήσεις επενδυτικά διαφανείς και μελετημένες υποστηρίζουν τον σχεδιασμό τους.
Για μια ακόμη φορά θα πέσουν οι μάσκες της Reggeborgh και θα αποκαλυφθεί πως εξαπάτησαν ακόμη και μέλη της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, πως εξαπάτησαν τις αρχές, τους μετόχους του Ελλάκτωρ… πως εξαπάτησαν την κοινή γνώμη…
Ο Ελλάκτωρ μια χρεοκοπημένη εταιρία κατά τον Μπουλούτα τον τύποις CEO του ομίλου μπορεί να κατασπαταλά τα χρήματα που δεν έχει για να διαφημίζεται και έτσι να κερδίζει ασυλία από τα μέσα ενημέρωσης αλλά δυστυχώς η αλήθεια δεν κρύβεται… αλλά ακόμη… δεν έχουν βγει όλα στην φόρα… λίγο υπομονή τα χειρότερα έρχονται…
Οι υπόλοιπες κατασκευαστικές εταιρίες ας μείνουν συντονισμένες με το bankingnews…

Η επικαιρότητα

Ανατροπές επιφέρει η παράλλαξη Omicron στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και των ειδικών καθώς πλέον στον σχεδιασμό είναι αφενός η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης αφετέρου συζητείται πλέον ολοένα πιο έντονα το σενάριο της περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών μετά τις αποφάσεις για τους άνω των 60 ετών.
Με την παράλλαξη Omicron να απειλεί να ανατρέψει όλους τους σημερινούς συσχετισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως λόγω της υπερμεταδοτικότητας της και ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το εάν και κατά πόσο καλύπτεται από τα εμβόλια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται – για άλλη μια φορά – αλλαγές στη στρατηγική της ιδιαίτερα ενόψει των Χριστουγέννων, όταν και αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα η κινητικότητα των πολιτών.
Σήμερα Παρασκευή 3/12 συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να αποφασίσει εάν η χορήγηση της γ’ δόσης μπορεί να γίνει νωρίτερα, και συγκεκριμένα στους 4 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα, καθώς έχει παρατηρηθεί πως για πολλούς εμβολιασμένους «πέφτει» η προστασία από αυτό το χρονικό διάστημα και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η όποια απόφαση ληφθεί, θα ισχύσει πιθανότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.
Και ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με την παράλλαξη Omicron, η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να θερίζει την χώρα και να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ.
Σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί το πρώτο από τα δύο self test που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν έλεγχο πριν από κάθε έξοδο και συνάθροιση.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές,

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 3/12 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.,
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο+1%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,94%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,78% ενώ ήπια υποχώρησε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,38%

Ήπια κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα 3/12 έχοντας όμως περιορίσει τα αρχικά κέρδη που ξεπέρασαν το +1% παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χθεσινή άνοδο της Wall Street
Οι  επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για το εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,55%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,20%, του S&P 500 στο +0,10% και του Nasdaq στο -0,10%.

Ήπια άνοδος χωρίς τζίρο στις τράπεζες

Ήπια ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 2,72 ευρώ, με άνοδο +1,12% με όγκο 600 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank διαπραγματεύεται στα 1,0575 ευρώ, με άνοδο +0,19% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 1,3040 ευρώ, με άνοδο +1,09% με όγκο 529 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank διαπραγματεύεται στα 0,9062 ευρώ, με άνοδο +0,38% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0650 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 475 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,48 ευρώ, με πτώση -8,75% και με όγκο 60 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 16,98 ευρώ, με άνοδο +1,68% και κεφαλαιοποίηση 337 εκατ. ευρώ.

Kέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Κερδη καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ ….
Coca Cola διαπραγματεύεται στα 28,00 ευρώ, με άνοδο +1,19% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 15,6350 ευρώ, με άνοδο +1,07% και αποτίμηση 7,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 9,73 ευρώ, με άνοδο +1,35% και αποτίμηση 3,72 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 12,43 ευρώ, με άνοδο +1,55% και  αποτίμηση 4,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International διαπραγματεύεται στα 13,74 ευρώ, με άνοδο +0,73% και  κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται στα 5,95 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 13,57 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 14,73 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo βρίσκεται στα 12,82 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται στα 7,38 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 786 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ διαπραγματεύεται στα 1,8920ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0304 ευρώ, με άνοδο +4,83% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,19% – Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 23 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της COVID -19 αλλά και τον πληθωρισμό.
Παρά το γεγονός, ότι η εμφάνιση της παράλλαξης Omicron έχει μειώσει την πιθανότητα της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες η έκρηξη του πληθωρισμού προμηνύει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η επικεφαλής C. Lagarde  θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς απ΄ότι φαίνεται ο πληθωρισμός παραμένει και δεν είναι παροδικός.
Με βάση πληροφορίες η C. Lagarde, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Από την άλλη,  ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell, έχει δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στα μέσα Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας.
Ο τερματισμός του προγράμματος θα ανοίξει την πόρτα στην Fed για να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,96%
Το ελληνικό 10ετές 1,19% με το αμερικανικό 10ετές 1,45% – το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 – εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,17% ή 117 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 88 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στις αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της covid-19  αλλά και στην έκρηξη του  πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/12/2021 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ