Διεργασίες για το Brexit: Πιθανή νέα παράταση στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων

0
3

Τέλος στο θρίλερ του Brexit προσπαθούν να δώσουν Βρετανία και ΕΕ, με το Λονδίνο να επιδιώκει την έξοδο από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» στις 31 Οκτωβρίου, την ώρα που οι Βρυξέλλες φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό το «παράθυρο» για μια νέα αναβολή.

Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως τίθεται το ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης του Brexit, όπως δήλωσε σήμερα η βουλευτής της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, σημειώνοντας εντούτοις ότι η Βρετανία θα πρέπει να απευθύνει σχετικό αίτημα προς τις Βρυξέλλες.

Η ίδια τόνισε, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς όπως είπε όλες οι επιλογές εξακολουθούν να είναι πιθανές.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε το Λονδίνο να λάβει μια απόφαση αναφορικά με τη συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας.«Η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη εφικτή. Προφανώς, μία συμφωνία θα πρέπει να δουλεύει για όλους: Για ολόκληρη τη Βρετανία και ολόκλητη της ΕΕ», παρατήρησε συγκεκριμένα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική βουλή έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που αναγκάζει τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει νέα καθυστέρηση του Brexit, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, με σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit.

Χθες, η βασίλισσα Ελισάβετ, στη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή των Λόρδων, έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να διασφαλιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», είπε.

Πιθανή μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να εγκριθεί μια συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με το BBC, καθώς θεωρείται δύσκολο να έλθει στο πέρας της η διαπραγμάτευση Βρετανίας – ΕΕ έως την Πέμπτη.

Η έκτακτη σύνοδος είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του Οκτωβρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση του Brexit.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ